26 februára 2024

Vojna na Ukrajine očami Putina




T. Carlson (v preklade): Pán prezident, ďakujem veľmi pekne.

24. februára 2022 ste sa obrátili na svoju krajinu a národ, keď sa na Ukrajine začal konflikt. Povedali ste, že konáte, pretože ste dospeli k záveru, že s pomocou NATO môžu Spojené štáty uskutočniť prekvapivý útok, útok na vašu krajinu. Pre Američanov je to ako paranoja. Prečo si myslíte, že Amerika by mohla Rusku zasadiť nečakaný úder? Ako ste dospeli k tomuto záveru?
Vladimir Putin: Nejde o to, že by Amerika zasadila Rusku nečakaný úder, to som nikdy nepovedal. Sme v talk show alebo sa vážne rozprávame?

T. Carlson: Toto je úžasný citát. Ďakujem. Vedieme vážny rozhovor.

Vladimir Putin: Vaše základné vzdelanie je v histórii, pokiaľ tomu dobre rozumiem, však?

T. Carlson: Áno.

Vladimir Putin: Potom si dovolím – len 30 sekúnd alebo jednu minútu – uviesť malé historické pozadie. Nevadí vám?

T. Carlson: Prosím, samozrejme.

Vladimir Putin: Pozri, ako sa začali naše vzťahy s Ukrajinou, odkiaľ to prišlo, Ukrajina?

Ruský štát sa začal zhromažďovať ako centralizovaný, považuje sa to za rok vzniku ruského štátu - 862, keď Novgorodčania - na severozápade krajiny je mesto Novgorod - pozvali princa Rurika zo Škandinávie , od Varjagov, vládnuť. 862 V roku 1862 Rusko oslávilo 1000. výročie svojej štátnosti a v Novgorode je pamätník venovaný 1000. výročiu krajiny.

V roku 882 prišiel do Kyjeva Rurikov nástupca, princ Oleg, ktorý v podstate slúžil ako regent pre Rurikovho mladého syna a Rurik v tom čase zomrel. Odstavil od moci dvoch bratov, ktorí boli zrejme kedysi členmi Rurikovej čaty, a tak sa začalo rozvíjať Rusko, ktoré malo dve centrá: v Kyjeve a Novgorode.

Ďalším, veľmi významným dátumom v histórii Ruska je rok 988. Ide o krst Rusov, keď knieža Vladimír, pravnuk Rurika, pokrstil Rusov a prijal pravoslávie – východné kresťanstvo. Od toho času sa centralizovaný ruský štát začal posilňovať. prečo? Jedno územie, jednotné ekonomické väzby, jeden jazyk a po krste Ruska jedna viera a sila kniežaťa. Začal sa formovať centralizovaný ruský štát.

Ale z rôznych dôvodov, po zavedení nástupníctva na trón - aj v staroveku, stredoveku - Jaroslavom Múdrym, o niečo neskôr, po jeho smrti, bolo nástupníctvo na trón zložité, nebolo odovzdané priamo. od otca po najstaršieho syna, ale od mŕtveho života princa k jeho bratovi, potom k jeho synom podľa rôznych smerov. To všetko viedlo k rozdrobeniu Rusi – jediného štátu, ktorý sa začal formovať ako jediný. Nie je na tom nič zvláštne, to isté sa stalo v Európe. Rozdrobený ruský štát sa však stal ľahkou korisťou pre ríšu, ktorú kedysi vytvoril Džingischán. Jeho nástupcovia Batu Khan prišli na Rus, vyplienili takmer všetky mestá a zničili ich. Južná časť, kde bol Kyjev, mimochodom, niektoré ďalšie mestá, jednoducho stratili nezávislosť a severné mestá si zachovali časť svojej suverenity. Vzdali hold Horde, ale zachovali si časť svojej suverenity. A potom sa začal formovať jediný ruský štát s centrom v Moskve.

Južná časť ruských krajín, vrátane Kyjeva, sa začala postupne priťahovať k inému „magnetu“ - k centru, ktoré sa formovalo v Európe. Toto bolo Litovské veľkovojvodstvo. Nazývalo sa dokonca litovsko-ruské, pretože Rusi tvorili významnú časť tohto štátu. Hovorili starou ruštinou a boli pravoslávni. Potom však došlo k zjednoteniu - spojenie Litovského veľkovojvodstva a Poľského kráľovstva. O niekoľko rokov neskôr bola podpísaná ďalšia únia v duchovnej sfére a niektorí pravoslávni kňazi sa podriadili autorite pápeža. Tým sa tieto krajiny stali súčasťou poľsko-litovského štátu.

Ale Poliaci sa už desaťročia zaoberali poľskosťou tejto časti obyvateľstva: zaviedli tam svoj jazyk, začali zavádzať myšlienku, že to nie sú celkom Rusi, že keďže žijú na okraji, sú to Ukrajinci. Slovo „ukrajinský“ spočiatku znamenalo, že človek žije na okraji štátu, „na okraji“, alebo v skutočnosti vykonáva pohraničnú službu. Neznamenalo to žiadnu konkrétnu etnickú skupinu.

Poliaci teda robili všetko pre to, aby vyleštili a v zásade sa k tejto časti ruských krajín správali dosť tvrdo, ak nie kruto. To všetko viedlo k tomu, že táto časť ruských krajín začala bojovať za svoje práva. A napísali listy do Varšavy, v ktorých žiadali, aby boli rešpektované ich práva, aby sem boli posielaní ľudia, vrátane Kyjeva...

T. Carlson: Kedy sa to stalo, v ktorých rokoch?

Vladimir Putin: Bolo to v 13. storočí.

Teraz vám poviem, čo sa stalo ďalej, a uvediem dátumy, aby nedošlo k zámene.

A v roku 1654, dokonca o niečo skôr, sa ľudia, ktorí ovládali moc v tejto časti ruských krajín, obrátili na Varšavu, opakujem, žiadajúc, aby k nim boli vyslaní ľudia ruského pôvodu a pravoslávneho vierovyznania. A keď im Varšava v zásade nič neodpovedala a tieto požiadavky prakticky odmietla, začali sa obracať na Moskvu, aby ich Moskva prijala.

Aby ste si nemysleli, že som na niečo prišiel, dám vám tieto dokumenty...

T. Carlson: Nemyslím si, že si niečo vymýšľaš, to nie.

Vladimir Putin: A predsa sú to dokumenty z archívu, kópie. Tu sú listy od Bohdana Chmelnického, vtedajšieho muža, ktorý ovládal moc v tejto časti ruských krajín, ktoré dnes nazývame Ukrajina. Napísal do Varšavy, v ktorých požadoval rešpektovanie ich práv, a po odmietnutí začal písať listy do Moskvy, v ktorých ho žiadal, aby ich vzal pod silnú ruku moskovského cára. Tu [v priečinku] sú kópie týchto dokumentov. Nechám vám ich ako dobrú spomienku. Existuje preklad do ruštiny, potom ho preložíte do angličtiny.

Rusko nesúhlasilo s ich okamžitým prijatím, pretože predpokladalo, že sa začne vojna s Poľskom. Napriek tomu sa v roku 1654 Zemsky Sobor - bol to reprezentatívny orgán moci starého ruského štátu - rozhodol: táto časť starých ruských krajín sa stala súčasťou Moskovského kráľovstva.

Ako sa dalo očakávať, vojna s Poľskom sa začala. Trvalo to 13 rokov, potom bolo uzavreté prímerie. A práve po uzavretí tohto aktu z roku 1654, o 32 rokov neskôr, bol podľa môjho názoru uzavretý mier s Poľskom, „večný mier“, ako sa vtedy hovorilo. A tieto krajiny, celý ľavý breh Dnepra, vrátane Kyjeva, pripadol Rusku a celý pravý breh Dnepra zostal Poľsku.

Potom, počas doby Kataríny II, Rusko vrátilo všetky svoje historické krajiny vrátane juhu a západu. Toto všetko pokračovalo až do revolúcie. A pred prvou svetovou vojnou, využívajúc tieto myšlienky ukrajinizácie, rakúsky generálny štáb veľmi aktívne začal propagovať myšlienku Ukrajiny a ukrajinizácie. Všetko je jasné prečo: pretože v predvečer svetovej vojny, samozrejme, existovala túžba oslabiť potenciálneho nepriateľa, bola tu túžba vytvoriť pre seba priaznivé podmienky v pohraničnej zóne. A túto myšlienku, kedysi zrodenú v Poľsku, že ľudia žijúci na tomto území nie sú celkom Rusi, ide vraj o zvláštne etnikum, Ukrajincov, začal presadzovať rakúsky generálny štáb.

V 19. storočí sa objavili aj teoretici ukrajinskej nezávislosti, ktorí hovorili o potrebe ukrajinskej nezávislosti. Ale je pravda, že všetky tieto „piliere“ ukrajinskej nezávislosti hovorili, že by mala mať veľmi dobré vzťahy s Ruskom, trvali na tom. Napriek tomu sa po revolúcii v roku 1917 boľševici pokúsili obnoviť štátnosť a vypukla občianska vojna vrátane [vojny] s Poľskom. V roku 1921 bol podpísaný mier s Poľskom, podľa ktorého západná časť na pravom brehu Dnepra opäť pripadla Poľsku.

V roku 1939, keď Poľsko kolaborovalo s Hitlerom a Poľsko kolaborovalo s Hitlerom, Hitler navrhol – všetky dokumenty máme v archíve – uzavrieť mier s Poľskom, zmluvu o priateľstve a spojenectve, ale požadoval, aby Poľsko vrátilo Nemecku ako nazývaný Danzigský koridor, ktorý spájal hlavnú časť Nemecka s Königsbergom a Východným Pruskom. Po prvej svetovej vojne bola táto časť územia pridelená Poľsku a mesto Gdansk nahradilo Danzig. Hitler ich prosil, aby sa pokojne vzdali, ale Poliaci odmietli. Ale napriek tomu spolupracovali s Hitlerom a spoločne začali rozdeľovať Československo.

T. Carlson: Môžem sa opýtať? Hovoríte, že časti Ukrajiny sú v skutočnosti už stovky rokov ruskými krajinami. Prečo ste ich nezobrali, keď ste sa pred 24 rokmi stali prezidentom? Mali ste aj zbraň. Prečo ste vtedy čakali tak dlho?

Vladimir Putin: Teraz vám poviem, že už dokončujem tieto historické informácie. Možno je to nudné, ale veľa to vysvetľuje.

T. Carlson: Nie je nudná, nie.

Vladimir Putin: Výborne. Potom ma veľmi teší, že ste to tak ocenili. Mnohokrat dakujem.

Takže pred druhou svetovou vojnou, keď Poľsko kolaborovalo s Nemeckom, odmietlo splniť Hitlerove požiadavky, no napriek tomu sa podieľalo s Hitlerom na rozdelení Česko-Slovenska, ale keďže sa nevzdalo danzigského koridoru, Poliaci si to predsa len vynútili, hrali príliš tvrdo a prinútil Hitlera začať Druhá svetová vojna začala s nimi. Prečo vojna začala 1. septembra 1939 z Poľska? Ukázalo sa, že je nezvládnuteľná. Hitler nemal inú možnosť pri realizácii svojich plánov začať s Poľskom.

Mimochodom, Sovietsky zväz – čítam archívne dokumenty – sa zachoval veľmi čestne a Sovietsky zväz požiadal Poľsko o povolenie poslať svoje jednotky na pomoc Česko-Slovensku. Ale ústami vtedajšieho ministra zahraničných vecí Poľska zaznelo, že aj keď sovietske lietadlá lietajú smerom na Československo cez územie Poľska, budú zostrelovať nad územím Poľska. Nevadí. Dôležité však je, že vojna začala a teraz sa stalo obeťou politiky, ktorú voči Československu robilo aj samotné Poľsko, pretože podľa známych protokolov Molotov-Ribbentrop časť týchto území pripadla Rusku, vrátane západnej Ukrajiny. Rusko sa tak pod názvom Sovietsky zväz vrátilo na svoje historické územia.

Po víťazstve vo Veľkej vlasteneckej vojne, ako hovoríme, toto je druhá svetová vojna, boli všetky tieto územia nakoniec pridelené Rusku, Sovietskemu zväzu. A Poľsko ako kompenzáciu, treba predpokladať, dostalo západné, pôvodne nemecké územia - východnú časť Nemecka, časť krajín, to sú dnes západné oblasti Poľska. A, prirodzene, opäť vrátili prístup k Baltskému moru, opäť sa vrátili Danzig, ktorý sa začal nazývať po poľsky. Takto sa vyvinula táto situácia.

Počas formovania Sovietskeho zväzu, to je už rok 1922, boľševici začali formovať ZSSR a vytvorili Sovietsku Ukrajinu, ktorá doteraz vôbec neexistovala.

T. Carlson: To je pravda.

V. Putin: Stalin zároveň trval na tom, aby tieto vznikajúce republiky boli zahrnuté ako autonómne celky, ale z nejakého dôvodu zakladateľ sovietskeho štátu Lenin trval na tom, že majú právo odtrhnúť sa od Sovietskeho zväzu. . A tiež z neznámych dôvodov obdaril vznikajúcu sovietsku Ukrajinu krajinami, ľuďmi žijúcimi na týchto územiach, aj keď sa nikdy predtým nevolali Ukrajina; z nejakého dôvodu sa to všetko počas jej formovania „vlialo“ do Ukrajinskej SSR. , vrátane celého čiernomorského regiónu, ktorý bol prijatý za čias Kataríny II. a v skutočnosti nikdy nemal žiadny historický vzťah k Ukrajine.

Aj keď si pamätáme, vráťme sa do roku 1654, keď sa tieto územia vrátili do Ruskej ríše, boli tam tri alebo štyri moderné regióny Ukrajiny, nebol tam žiadny región Čierneho mora. Jednoducho nebolo o čom.

T. Carlson: V roku 1654?

Vladimir Putin: Áno, presne tak.

T. Carlson: Máte encyklopedické vedomosti. Ale prečo ste o tom nehovorili prvých 22 rokov vášho predsedníctva?

V. Putin: Sovietska Ukrajina teda dostala obrovské množstvo území, ktoré s tým nikdy nemali nič spoločné, predovšetkým oblasť Čierneho mora. Kedysi, keď ich Rusko dostalo v dôsledku rusko-tureckých vojen, volali sa Novorossija. Ale to nie je dôležité. Dôležité je, že Lenin, zakladateľ sovietskeho štátu, vytvoril Ukrajinu presne takto. A ukrajinská SSR sa dlhé desaťročia rozvíjala ako súčasť ZSSR a boľševici sa tiež z neznámych dôvodov angažovali v ukrajinizácii. Nielen preto, že vo vedení Sovietskeho zväzu boli prisťahovalci z Ukrajiny, ale vo všeobecnosti existovala taká politika - nazývalo sa to „indigenizácia“. Týkalo sa to Ukrajiny a ďalších zväzových republík. Boli zavedené národné jazyky a národné kultúry, čo vo všeobecnosti v zásade nie je zlé. Ale takto vznikla sovietska Ukrajina.

A Ukrajina po 2. svetovej vojne dostala pred vojnou ďalšiu časť nielen poľských území – dnes Západnú Ukrajinu, časť maďarských území a časť rumunských. Časť území bola odobratá aj Rumunsku a Maďarsku a oni, tieto územia, sa stali súčasťou sovietskej Ukrajiny a sú tam doteraz. Preto máme všetky dôvody tvrdiť, že Ukrajina je, samozrejme, v istom zmysle umelý štát vytvorený z vôle Stalina.

T. Carlson: Má podľa vás Maďarsko právo vziať si späť svoje pozemky? A môžu si iné národy vziať späť svoje krajiny a možno aj vrátiť Ukrajinu k hraniciam z roku 1654?

Vladimir Putin: Neviem o hraniciach z roku 1654. Doba Stalinovej vlády sa nazýva stalinistický režim, každý hovorí, že došlo k mnohým porušovaniu ľudských práv, porušovaniu práv iných štátov. V tomto zmysle je samozrejme celkom možné, ak nie, že na to majú právo - vrátiť tieto svoje pozemky, tak je to v každom prípade pochopiteľné...

T. Carlson: Povedali ste o tom Orbanovi, že môže získať späť časť územia Ukrajiny?

Vladimir Putin: Nikdy som to nepovedal. Nikdy, ani raz. On a ja sme o tom ani neviedli žiadne rozhovory. Ale viem určite, že Maďari, ktorí tam žijú, sa, samozrejme, chcú vrátiť do svojej historickej vlasti.

Navyše vám teraz poviem veľmi zaujímavý príbeh, odbočím, toto je osobný príbeh. Niekde začiatkom 80. rokov som zobral auto z vtedajšieho Leningradu z Petrohradu a išiel som len tak na výlet po Sovietskom zväze – cez Kyjev, zastavil som sa v Kyjeve a potom som išiel na západnú Ukrajinu. Vstúpil som do mesta, volá sa Beregovo, a tam sú všetky názvy miest a dedín v ruštine a v pre mňa nezrozumiteľnom jazyku – v maďarčine. V ruštine a maďarčine. Nie v ukrajinčine - v ruštine a maďarčine.

Prechádzam dedinou, pri domoch sedia muži v čiernych trojdielnych oblekoch a čiernych cylindroch. Hovorím: sú to nejakí umelci? Hovoria mi: nie, to nie sú umelci, to sú Maďari. Hovorím: čo tu robia? Veď toto je ich zem, žijú tu. Všetky tituly! V sovietskych časoch, v 80. rokoch. Zachovávajú si maďarský jazyk, mená a všetky národné kroje. Sú to Maďari a cítia sa byť Maďarmi. A samozrejme, keď teraz dôjde k porušeniu...

T. Carlson: Áno, myslím, že sa to stáva často. S najväčšou pravdepodobnosťou mnohé krajiny neboli spokojné so zmenou hraníc počas zmien v 20. storočí a predtým. Faktom však je, že ste nič také neuviedli skôr, až vo februári 2022. Povedali ste, že cítite fyzickú hrozbu zo strany NATO, najmä jadrovú, a to vás podnietilo konať. rozumiem ti spravne?

V. Putin: Chápem, že moje dlhé dialógy asi nie sú zahrnuté v tomto žánri rozhovorov. Preto som sa vás na začiatku spýtal: budeme mať vážny rozhovor alebo show? Povedal si, že to bol vážny rozhovor. Tak sa na mňa prosím neurážajte.

Dostali sme sa do momentu, keď vznikla sovietska Ukrajina. Potom bol rok 1991 - rozpad Sovietskeho zväzu. A všetko, čo Ukrajina dostala ako dar od Ruska, „z ramena pána“, si vzala so sebou.

Dnes sa dostávam k veľmi dôležitému bodu. Koniec koncov, tento kolaps Sovietskeho zväzu v skutočnosti iniciovalo ruské vedenie. Neviem, čo vtedy viedlo ruské vedenie, ale mám podozrenie, že bolo niekoľko dôvodov myslieť si, že všetko bude v poriadku.

Po prvé, myslím si, že ruské vedenie vychádzalo zo základných princípov vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou. V skutočnosti tam bol spoločný jazyk, viac ako 90 percent tam hovorilo rusky; rodinné väzby, každá tretia osoba tam má nejaké rodinné alebo priateľské väzby; všeobecná kultúra; všeobecná história; konečne spoločné náboženstvo; stáročia spoločná prítomnosť v rámci jedného štátu; ekonomika je veľmi prepojená – to všetko sú také zásadné veci. To všetko je základom nevyhnutnosti našich dobrých vzťahov.

Druhá vec je veľmi dôležitá, chcem, aby ste ako americký občan a aj vaši diváci o tom počuli: predchádzajúce ruské vedenie vychádzalo z toho, že zanikol Sovietsky zväz, už neexistujú žiadne ideologické deliace čiary. Rusko dokonca dobrovoľne a proaktívne súhlasilo s rozpadom Sovietskeho zväzu a vychádza z toho, že to takzvaný – už v úvodzovkách – „civilizovaný Západ“ bude chápať ako návrh na spoluprácu a spojenectvo. To Rusko očakávalo od Spojených štátov aj od takzvaného kolektívneho Západu ako celku.

Boli tam inteligentní ľudia, aj v Nemecku. Egon Bahr bol významnou politickou osobnosťou Sociálnodemokratickej strany, ktorá v rozhovoroch so sovietskym vedením pred rozpadom Sovietskeho zväzu osobne trvala na tom, že je potrebné vytvoriť nový bezpečnostný systém v Európe. Musíme pomôcť Nemecku zjednotiť sa, ale vytvoriť nový systém, ktorý bude zahŕňať Spojené štáty americké, Kanadu, Rusko a ďalšie krajiny strednej Európy. Ale nie je potrebné, aby sa NATO rozširovalo. To je to, čo povedal: ak sa NATO rozšíri, všetko bude rovnaké ako počas studenej vojny, len bližšie k hraniciam Ruska. To je všetko. Dedko bol šikovný. Nikto ho nepočúval. Navyše sa nejako nahneval - tento rozhovor je aj v našich archívoch: ak ma, hovorí, nepočúvate, už nikdy neprídem do Moskvy. Nahnevaný na sovietske vedenie. Mal pravdu, všetko sa stalo tak, ako povedal.

T. Carlson: Áno, samozrejme, jeho slová sa naplnili, veľakrát ste o tom hovorili, zdá sa mi, že je to absolútne fér. A mnohí v štátoch si tiež mysleli, že vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi budú po rozpade Sovietskeho zväzu normálne. Stal sa však opak.

Nikdy ste však nevysvetlili, prečo si myslíte, že sa to stalo, prečo sa to stalo. Áno, Západ sa môže báť silného Ruska, ale Západ sa nebojí silnej Číny.

V. Putin: Západ sa bojí silnej Číny viac ako silného Ruska, pretože v Rusku je 150 miliónov ľudí, v Číne jeden a pol miliardy a čínska ekonomika sa rozvíja míľovými krokmi – viac ako päť percent ročne , bolo to ešte viac. Ale na Čínu to stačí. Bismarck raz povedal: hlavnou vecou sú potenciály. Potenciál Číny je obrovský, je to dnes prvá ekonomika na svete z hľadiska parity kúpnej sily a ekonomického objemu. Spojené štáty už predbehli pomerne dlho a tempo rastie.

Teraz nebudeme hovoriť, kto sa koho bojí, nehovorme v takýchto kategóriách. Hovorme o tom, že po roku 1991, keď Rusko očakávalo, že bude prijaté do bratskej rodiny „civilizovaných národov“, sa nič také nestalo. Oklamali ste nás – keď hovorím „vás“, nemám na mysli, samozrejme, vás osobne, ale Spojené štáty americké – sľúbili ste, že sa NATO nebude rozširovať na východ, ale stalo sa to päťkrát, päť vĺn rozširovania . Všetko sme vydržali, všetko presvedčili, povedali: netreba, už sme svoji, ako sa hovorí, buržoázni, máme trhové hospodárstvo, nie je moc KSČ, dohodnime sa.

Navyše som o tom už verejne hovoril - teraz si vezmime Jeľcinovu éru - bol moment, keď „prebehla sivá mačka“. Predtým Jeľcin cestoval do Spojených štátov, pamätajte, hovoril v Kongrese a povedal úžasné slová: Boh žehnaj Amerike. Povedal všetko, toto boli signály: pustite nás dnu.

Nie, keď sa začali udalosti v Juhoslávii... Predtým bol Jeľcin chválený a chválený - hneď ako sa začali udalosti v Juhoslávii a keď zvýšil hlas za Srbov a my sme nemohli nezvýšiť hlas za Srbov. , na ich obranu... Chápem, že tam prebiehali zložité procesy , Pochop. Ale Rusko nemohlo nezvýšiť svoj hlas za Srbov, pretože Srbi sú tiež zvláštny národ, nám blízky, s pravoslávnou kultúrou a pod. No taký trpezlivý ľud po celé generácie. No, na tom nezáleží, ale dôležité je, že Jeľcin vyjadril podporu. Čo urobili Spojené štáty? V rozpore s medzinárodným právom a Chartou OSN sa začalo bombardovanie Belehradu.

Spojené štáty vypustili džina z fľaše. Navyše, keď Rusko namietalo a vyjadrilo svoje rozhorčenie, čo bolo povedané? Charta OSN a medzinárodné právo sú zastarané. Teraz sa všetci odvolávajú na medzinárodné právo, ale potom začali hovoriť, že všetko je zastarané, všetko treba zmeniť.

Naozaj, niečo sa musí zmeniť, pretože pomer síl sa zmenil, to je pravda, ale nie týmto spôsobom. Áno, mimochodom, okamžite začali hádzať blato na Jeľcina s poukazom na to, že je alkoholik, ničomu nerozumie, ničomu nerozumie. Uisťujem vás, že všetkému rozumel a všetkému dával zmysel.

Dobre teda. Prezidentom som sa stal v roku 2000. Pomyslel som si: dobre, to je všetko, juhoslovanský problém sa skončil, musíme sa pokúsiť obnoviť vzťahy, stále otvárať tieto dvere, cez ktoré sa Rusko snažilo dostať. A navyše som o tom verejne hovoril, môžem to zopakovať, na stretnutí tu v Kremli s odchádzajúcim Billom Clintonom - tu vedľa seba, vo vedľajšej miestnosti - povedal som mu a položil otázku: počúvaj, Bill, ako sa máte?Myslíte, že keby Rusko nastolilo otázku vstupu do NATO, myslíte si, že by to bolo možné? Zrazu povedal: vieš, toto je zaujímavé, myslím si. A večer, keď sme sa stretli pri večeri, povedal: Vieš, hovoril som so svojimi ľuďmi, so svojím tímom - nie, teraz je to nemožné. Môžete sa ho opýtať, myslím, že si vypočuje náš rozhovor a potvrdí to. Nikdy by som nič také nepovedal, keby sa to nestalo. Dobre, teraz je to nemožné.

T. Carlson: Boli ste vtedy úprimní? Vstúpili by ste do NATO?

Vladimir Putin: Počúvaj, položil som otázku: je to možné alebo nie? A dostal som odpoveď: nie. Keby som bol neúprimný v túžbe zistiť pozíciu vedenia...

T. Carlson: A keby povedal áno, vstúpili by ste do NATO?

V. Putin: Ak by povedal „áno“, proces zbližovania by sa začal a v konečnom dôsledku by sa tak mohlo stať, keby sme videli úprimnú túžbu partnerov urobiť to. Tým to ale neskončilo. No nie, nie, dobre, dobre.

T. Carlson: Prečo myslíš? Aké sú na to motívy? Cítim, že si z toho zatrpknutý, chápem. Ale prečo si myslíš, že ťa vtedy Západ tak odmietol? Odkiaľ pochádza toto nepriateľstvo? Prečo by sa vzťah nemohol zlepšiť? Aké boli na to z vášho pohľadu pohnútky?

Vladimir Putin: Povedali ste, že som zatrpknutý na odpoveď. Nie, to nie je horkosť, to je len konštatovanie faktu. Nie sme nevesta a ženích, horkosť, odpor nie sú látky, ktoré sa v takýchto prípadoch odohrávajú. Len sme si uvedomili, že nás tam nečakali, to je všetko. No dobre. Budujme však vzťahy inak, hľadajme spoločnú reč. Prečo sme dostali takú negatívnu odpoveď, pýtate sa svojich vedúcich. Môžem len hádať prečo: krajina je príliš veľká s vlastným názorom a podobne. A Spojené štáty - videl som, ako sa riešia problémy v NATO...

Teraz uvediem ešte jeden príklad týkajúci sa Ukrajiny. Vedenie USA „tlačilo“ – a všetci členovia NATO hlasujú poslušne, aj keď sa im niečo nepáči. Teraz vám v tejto súvislosti poviem, čo sa stalo s Ukrajinou v roku 2008, hoci sa o tom diskutuje, nepoviem vám tu nič nové.

Napriek tomu sme sa potom pokúšali budovať vzťahy rôznymi spôsobmi. Napríklad boli udalosti na Blízkom východe, v Iraku, veľmi jemne a pokojne sme budovali vzťahy so štátmi.

Opakovane som nastolil otázku, že Spojené štáty by nemali podporovať ani separatizmus, ani terorizmus na Severnom Kaukaze. Ale aj tak v tom pokračovali. A politická podpora, informačná podpora, finančná podpora, dokonca aj vojenská podpora pochádzala zo Spojených štátov a ich satelitov vo vzťahu k teroristickým skupinám na Kaukaze.

Raz som túto otázku nastolil so svojím kolegom, tiež prezidentom Spojených štátov. Hovorí: to nemôže byť, máte dôkazy? Ja hovorím áno. Bol som pripravený na tento rozhovor a dal som mu tento dôkaz. Pozrel sa a vieš čo povedal? Ospravedlňujem sa, ale stalo sa, citujem, povedal: dobre, nakopem im zadok. Čakali sme a čakali na odpoveď – odpoveď neprišla.

Hovorím riaditeľovi FSB: napíšte CIA, existuje nejaký výsledok rozhovoru s prezidentom? Napísal som raz, dvakrát a potom som dostal odpoveď. Odpoveď máme v archíve. Odpoveď prišla od CIA: spolupracovali sme s opozíciou v Rusku; Veríme, že je to správne a s opozíciou budeme spolupracovať aj naďalej. Smiešne. OK. Uvedomili sme si, že nebude žiadny rozhovor.

T. Carlson: Opozícia voči vám?

Putin: USA podporovali teroristov na severnom Kaukaze začiatkom roku 2000
Putin dodal, že ruské archívy obsahujú oficiálnu odpoveď CIA, ktorá poznamenáva, že americké spravodajské agentúry považujú za správne spolupracovať „s opozíciou“.

Vladimir Putin: Samozrejme, v tomto prípade sme mysleli separatistov, teroristov, ktorí s nami bojovali na Kaukaze. O tom sme sa bavili. Nazvali to opozíciou. Toto je druhý bod.

Tretím bodom, veľmi dôležitým, je moment vytvorenia systému protiraketovej obrany USA, začiatok. Dlho sme sa snažili presvedčiť Spojené štáty, aby to nerobili. Navyše, po tom, čo ma otec Busha mladšieho, Bush starší, pozval, aby som ho navštívil v oceáne, prebehol tam veľmi vážny rozhovor s prezidentom Bushom a jeho tímom. Navrhol som, aby Spojené štáty, Rusko a Európa spoločne vytvorili systém protiraketovej obrany, o ktorom sa domnievame, že je vytvorený jednostranne a ohrozuje našu bezpečnosť, napriek tomu, že Spojené štáty oficiálne povedali, že sa vytvára proti raketovým hrozbám z Iránu. To bolo aj odôvodnením vytvorenia protiraketovej obrany. Navrhol som, aby spolupracovali všetci traja – Rusko, USA, Európa. Povedali, že to bolo veľmi zaujímavé. Pýtali sa ma: to myslíš vážne? hovorím absolútne.

T. Carlson: Kedy to bolo, v ktorom roku?

Vladimir Putin: Nepamätám si. To sa dá ľahko zistiť na internete, keď som bol v USA na pozvanie Busha staršieho. Teraz je to ešte jednoduchšie zistiť, poviem vám od koho.

Povedali mi: toto je veľmi zaujímavé. Hovorím: len si predstavte, keby sme spoločne riešili takúto globálnu strategickú úlohu v oblasti bezpečnosti. Svet sa zmení. Pravdepodobne budeme mať spory, pravdepodobne ekonomické a dokonca politické, ale radikálne zmeníme situáciu vo svete. On hovorí [odpoveď]: áno. Pýtali sa ma: to myslíš vážne? Hovorím: samozrejme. Musíme si to premyslieť, povedali mi. Hovorím: prosím.

Potom minister obrany Gates, bývalý riaditeľ CIA a ministerka zahraničia Riceová prišli sem do tejto kancelárie, kde teraz hovoríme. Tu, pri tomto stole, naopak, vidíte tento stôl, sedeli na tejto strane. Ja, minister zahraničných vecí, minister obrany Ruska sme z druhej strany. Povedali mi: áno, mysleli sme si, súhlasíme. Hovorím: vďaka Bohu, skvelé. - "Ale až na pár výnimiek."

T. Carlson: Dvakrát ste teda opísali, ako americkí prezidenti robili niektoré rozhodnutia a potom ich tímy tieto rozhodnutia vykoľajili?

Vladimir Putin: Presne tak. Nakoniec nás poslali preč. Podrobnosti vám nepoviem, pretože si myslím, že je to nesprávne; koniec koncov to bol dôverný rozhovor. Ale je fakt, že náš návrh bol zamietnutý.

Vtedy som povedal: pozrite, ale potom budeme nútení prijať odvetné opatrenia. Vytvoríme úderné systémy, ktoré určite prekonajú systém protiraketovej obrany. Odpoveď bola takáto: nerobíme to proti vám a vy si robte, čo chcete, na základe skutočnosti, že to nie je proti nám, nie proti Spojeným štátom. Hovorím: dobre. Poďme. A vytvorili sme hypersonické systémy s medzikontinentálnym dosahom a naďalej ich vyvíjame. Teraz sme pred všetkými vo vytváraní hypersonických úderných systémov: Spojené štáty aj iné krajiny – tie sa každým dňom zlepšujú.

Ale neurobili sme to, navrhli sme ísť inou cestou, ale odsunuli nás nabok.

Teraz o expanzii NATO na východ. Nuž, sľúbili: NATO nebude na východe, nebude ani centimeter na východ, ako nám bolo povedané. A čo ďalej? Povedali: dobre, nemáme to zaznamenané na papieri, tak to rozšírime. Päť expanzií vrátane pobaltských štátov, celej východnej Európy atď.


Putin: Ruské hypersonické úderné systémy sa zlepšujú každý deň
Ruský prezident v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom pripomenul svoj návrh na vytvorenie spoločného systému protiraketovej obrany Ruska, USA a Európy, ktorý americká strana odmietla.

A teraz prejdem k hlavnej veci: dostali sme sa na Ukrajinu. V roku 2008 na samite v Bukurešti oznámili, že dvere do NATO sú pre Ukrajinu a Gruzínsko otvorené.

Teraz si povedzme, ako sa tam rozhodujú. Zdalo sa, že Nemecko a Francúzsko sú proti, ako aj niektoré ďalšie európske krajiny. Ale potom, ako sa neskôr ukázalo, prezident Bush, a to je taký silný chlap, silný politik, ako mi neskôr povedali: vyvinul na nás tlak a boli sme nútení súhlasiť. Je to zábavné, ako v škôlke. Kde sú záruky? Čo je to za škôlku, čo sú to za ľudia, kto sú to? Vidíte, boli „natlačení“ a súhlasili. A potom povedia: Ukrajina nebude v NATO, viete. Hovorím: Neviem; Viem, že ste súhlasili v roku 2008, ale prečo nesúhlasíte v budúcnosti? "No, potom na nás tlačili." Hovorím: prečo na vás zajtra nevyvinú tlak - a vy budete opäť súhlasiť. No to je nejaký nezmysel. Len nechápem, s kým sa tam mám rozprávať. Sme pripravení hovoriť. Ale s kým? Kde sú záruky? žiadne.

To znamená, že začali rozvíjať územie Ukrajiny. Čokoľvek tam bolo, povedal som o pozadí, ako sa toto územie vyvíjalo, aké boli vzťahy s Ruskom. Každý druhý alebo tretí človek tam mal vždy nejaké spojenie s Ruskom. A pri voľbách na samostatnej, suverénnej Ukrajine, ktorá získala nezávislosť v dôsledku Deklarácie nezávislosti a mimochodom, je tam napísané, že Ukrajina je neutrálny štát a v roku 2008 dvere, resp. NATO sa na to zrazu otvorilo. Toto je zaujímavý film! Takto sme sa nedohodli. Takže všetci prezidenti, ktorí sa na Ukrajine dostali k moci, sa spoliehali na voličov, ktorí mali tak či onak dobrý vzťah k Rusku. Toto je juhovýchod Ukrajiny, to je veľké množstvo ľudí. A bolo veľmi ťažké „zabiť“ tohto voliča, ktorý mal pozitívny vzťah k Rusku.

Viktor Janukovyč sa dostal k moci a ako: prvýkrát vyhral po prezidentovi Kučmovi - zorganizovali tretie kolo, ktoré nie je stanovené v ústave Ukrajiny. Toto je štátny prevrat. Predstavte si, niekomu sa to v USA nepáčilo.

T. Carlson: V roku 2014.

Vladimir Putin: Nie, predtým. Nie, nie, toto sa už stalo. Po prezidentovi Kučmovi vyhral voľby Viktor Janukovyč. Jeho oponenti však toto víťazstvo neuznali, Spojené štáty podporili opozíciu a naplánovali tretie kolo. Čo je to? Toto je štátny prevrat. USA ho podporili a k moci sa dostal v dôsledku tretieho kola... Predstavte si, že v USA sa niekomu niečo nepáčilo - zorganizovali tretie kolo, ktoré ústava USA neupravuje. Ale napriek tomu to tam [na Ukrajine] urobili. Dobre, k moci sa dostal Viktor Juščenko, ktorý bol považovaný za prozápadného politika. Dobre, ale tiež sme s ním nadviazali vzťahy, on chodil na návštevy do Moskvy, my sme chodili do Kyjeva a ja som išiel. Stretli sme sa v neformálnom prostredí. Západ je západ - tak to bude. Nechaj to byť, ale ľudia pracujú. Situácia sa musí vyvinúť vnútorne, v samotnej nezávislej Ukrajine. Po tom, čo viedol krajinu, sa situácia zhoršila a Viktor Janukovyč sa konečne dostal k moci.

Možno to nebol najlepší prezident a politik – neviem, nechcem vynášať súdy –, ale vyvstala otázka pridruženia k Európskej únii. Ale vždy sme boli veľmi lojálni k tomuto: prosím. Ale keď sme si prečítali túto asociačnú dohodu, ukázalo sa, že je to pre nás problém, pretože máme zónu voľného obchodu s Ukrajinou, otvorené colné hranice a Ukrajina podľa tohto združenia musela otvoriť svoje hranice do Európy – a všetko by prúdilo na náš trh.

Povedali sme: nie, potom to nebude fungovať, potom uzavrieme naše hranice s Ukrajinou, naše colné hranice. Janukovyč začal kalkulovať, koľko Ukrajina vyhrá a koľko stratí a svojim protistranám v Európe oznámil: Pred podpisom si musím ešte raz premyslieť. Len čo to povedal, začali sa deštruktívne akcie medzi opozíciou podporovanou Západom a všetko dospelo k Majdanu a prevratu na Ukrajine.

T. Carlson: Obchodoval teda viac s Ruskom ako s Európskou úniou, Ukrajinou?

Vladimir Putin: Samozrejme. Nie je to ani záležitosť objemu obchodu, aj keď je to viac. Pointou sú kooperatívne väzby, na ktorých stálo celé ukrajinské hospodárstvo. Spolupráca medzi podnikmi bola veľmi úzka už od čias Sovietskeho zväzu. Jeden podnik tam vyrábal komponenty na konečnú montáž v Rusku aj na Ukrajine a naopak. Boli tam veľmi úzke väzby.

Uskutočnili štátny prevrat, hoci my zo Spojených štátov, teraz nebudem zachádzať do podrobností, myslím si, že je to nesprávne, ale aj tak sa hovorilo: vy tam upokojte Janukovyča a my upokojíme opozíciu; nech všetko ide cestou politického urovnania. Povedali sme: dobre, súhlasíme, urobme to tak. Janukovyč nepoužil, ako nás žiadali Američania, ani ozbrojené sily, ani políciu. A ozbrojená opozícia v Kyjeve vykonala prevrat. Čo to znamená? kto vlastne si? – Chcel som sa opýtať vtedajšieho vedenia Spojených štátov.

T. Carlson: S podporou koho?

Vladimir Putin: S podporou CIA, samozrejme. Organizácia, pre ktorú ste, ako chápem, ste kedysi chceli pracovať. Možno vďaka Bohu, že ťa nevzali. Hoci ide o serióznu organizáciu, chápem, že moji bývalí kolegovia v tom zmysle, že som pracoval na prvom hlavnom riaditeľstve, je spravodajská služba Sovietskeho zväzu. Vždy boli našimi súpermi. Práca je práca.

Technicky urobili všetko správne, dosiahli, čo chceli – zmenili vládu. Ale z politického hľadiska je to obrovská chyba. Tu, samozrejme, politické vedenie nerobilo svoju prácu správne. Politické vedenie malo vidieť, k čomu to povedie.

V roku 2008 sa teda otvorili dvere Ukrajiny do NATO. V roku 2014 uskutočnili štátny prevrat, pričom tí, ktorí štátny prevrat neuznali, a to je štátny prevrat, začali byť prenasledovaní a vytvorili hrozbu pre Krym, ktorú sme boli nútení prijať. pod našou ochranou. Vojnu na Donbase začali v roku 2014, pričom proti civilistom použili letectvo a delostrelectvo. Koniec koncov, tu sa to všetko začalo. Existuje videozáznam, ako lietadlá narážajú zhora na Doneck. Podnikli jednu rozsiahlu vojenskú operáciu, ďalšia neúspešná – stále sa pripravujú. A stále na pozadí vojenského rozvoja tohto územia a otvárania dverí do NATO.

No, ako nemôžeme prejaviť obavy z toho, čo sa deje? Z našej strany by to bola trestuhodná nedbanlivosť – tak by to bolo. Ide len o to, že politické vedenie štátov nás zahnalo na líniu, za ktorú sme už nemohli prekročiť, pretože by to zničilo samotné Rusko. A potom sme nemohli pod túto vojenskú mašinériu hodiť našich spoluveriacich a vlastne aj časť ruského ľudu.

T. Carlson: To znamená, že to bolo osem rokov pred začiatkom konfliktu. Čo vyvolalo tento konflikt, keď ste sa rozhodli, že musíte urobiť tento krok?

Vladimir Putin: Pôvodne bol konflikt vyvolaný štátnym prevratom na Ukrajine.

Mimochodom, pricestovali zástupcovia troch európskych krajín: Nemecka, Poľska a Francúzska – a boli garantmi podpísanej dohody medzi Janukovyčovou vládou a opozíciou. Ako ručitelia dali svoje podpisy. Napriek tomu opozícia uskutočnila štátny prevrat a všetky tieto krajiny sa tvárili, že si nič nepamätajú z toho, že sú garantmi mierového urovnania. Hneď to hodili do pece, nikto si to nepamätá.

Neviem, či Spojené štáty vedia niečo o tejto dohode medzi opozíciou a úradmi a o troch garantoch, ktorí namiesto toho, aby celý tento proces vrátili na politické pole, nie, podporili prevrat. Hoci to nemalo zmysel, verte mi. Pretože prezident Janukovyč so všetkým súhlasil a bol pripravený na predčasné voľby, ktoré nemal šancu vyhrať, úprimne povedané, nemal šancu. Každý to vedel.

Ale prečo štátny prevrat, prečo obete? Prečo vyhrážky Krymu? Prečo potom začali operácie na Donbase? Tomuto nerozumiem. V tom spočíva nesprávny výpočet. CIA dokončila svoju prácu pri vykonávaní štátneho prevratu. A podľa mňa jeden námestník štátneho tajomníka povedal, že na to dokonca minuli veľkú sumu, takmer päť miliárd [dolárov]. Politická chyba je však kolosálna. Prečo sa to muselo urobiť? Všetky rovnaké veci sa dali urobiť, len legálne, bez obetí, bez začatia vojenských operácií a bez straty Krymu. A nepohli by sme ani prstom, keby nebolo týchto krvavých udalostí na Majdane, nikdy by nás to nenapadlo.

Pretože sme sa zhodli, že po rozpade Sovietskeho zväzu by malo byť všetko takto – pozdĺž hraníc zväzových republík. S týmto sme súhlasili. Ale nikdy sme nesúhlasili s rozširovaním NATO, tým menej sme nikdy nesúhlasili s tým, že Ukrajina bude v NATO. Nedohodli sme sa, že tam budú základne NATO bez akýchkoľvek rozhovorov s nami. Celé desaťročia sme len prosili: nerob toto, nerob tamto.

Čo bolo spúšťačom nedávnych udalostí? Po prvé, dnešné vedenie Ukrajiny vyhlásilo, že nebude implementovať Minské dohody, ktoré boli podpísané, ako viete, po udalostiach v roku 2014 v Minsku, kde bol načrtnutý plán mierového urovnania v Donbase. Nie, vedenie dnešnej Ukrajiny, minister zahraničných vecí, všetci ostatní predstavitelia a potom aj samotný prezident vyhlásili, že sa im na týchto minských dohodách nič nepáči. Inými slovami, nebudú dodržiavať. A bývalí lídri Nemecka a Francúzska dnes – pred rokom a pol – povedali priamo, úprimne, celému svetu, že áno, podpísali tieto minské dohody, ale nikdy ich nemali v úmysle realizovať. Jednoducho nás vodili za nos.

T. Carlson: Hovorili ste s ministrom zahraničia a prezidentom? Možno sa báli s vami hovoriť? A povedali ste im, že ak budú naďalej pumpovať Ukrajinu zbraňami, tak budete konať?

Vladimir Putin: Neustále sme o tom hovorili. Apelovali sme na vedenie Spojených štátov a európskych krajín, aby tento proces okamžite zastavili a zabezpečili implementáciu minských dohôd. Úprimne povedané, nevedel som, ako to urobíme, ale bol som pripravený to urobiť. Pre Ukrajinu sú ťažké, pre Donbas je veľa prvkov nezávislosti, pre tieto územia bola poskytnutá, to je pravda. Ale bol som si úplne istý, teraz vám to poviem: úprimne som veril, že ak sa nám podarí presvedčiť tých ľudí, ktorí žijú na Donbase – aj tak ich treba presvedčiť, aby sa vrátili do rámca ukrajinskej štátnosti – tak postupne, postupne tie rany liečiť . Postupne, keď sa táto časť územia vráti k ekonomickému životu, k celkovému sociálnemu prostrediu, keď sa budú vyplácať dôchodky, sociálne dávky – všetko bude postupne, postupne rásť. Nie, toto nikto nechcel, každý chcel problém vyriešiť len pomocou vojenskej sily. Ale toto sme nemohli dovoliť.

A všetko prišlo k tejto situácii, keď na Ukrajine oznámili: nie, nebudeme nič. Začali sme sa pripravovať na vojenskú akciu. Vojnu začali v roku 2014. Naším cieľom je zastaviť túto vojnu. A nezačali sme to v roku 2022, toto je pokus zastaviť to.

T. Carlson: Myslíte si, že sa vám to teraz podarilo zastaviť? Dosiahli ste svoje ciele?


Putin: Rusko spustilo Severný vojenský okruh, aby ukončilo vojnu, ktorú začala Ukrajina v roku 2014
Ruský prezident v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom vysvetlil, prečo naša krajina spustila SVO

ZDIEĽAJTE KÓD VIDEA
V. Putin: Nie, ešte sme nedosiahli naše ciele, pretože jedným z cieľov je denacifikácia. Ide o zákaz všetkých neonacistických hnutí. Toto je jeden z problémov, o ktorých sme diskutovali počas procesu rokovaní, ktorý sa skončil v Istanbule začiatkom minulého roka, ale neskončil sa z našej iniciatívy, pretože nám – najmä Európanom – bolo povedané: je nevyhnutné vytvárať podmienky na konečné podpisovanie dokumentov. Moji kolegovia vo Francúzsku a Nemecku povedali: „Ako si predstavujete, že podpíšu dohodu: so zbraňou pri hlave? Musíme stiahnuť vojakov z Kyjeva." Hovorím: dobre. Stiahli sme naše jednotky z Kyjeva.

Len čo sme stiahli naše jednotky z Kyjeva, naši ukrajinskí vyjednávači okamžite vyhodili do koša všetky naše dohody dosiahnuté v Istanbule a pripravili sa na dlhú ozbrojenú konfrontáciu s pomocou Spojených štátov a ich satelitov v Európe. Tu je návod, ako sa situácia vyvinula. A takto vyzerá teraz.

T. Carlson: Čo je denacifikácia? Čo to znamená?

Vladimir Putin: Chcem k tomu povedať len teraz. Toto je veľmi dôležitá otázka.

Denacifikácia. Po získaní nezávislosti začala Ukrajina, ako hovoria niektorí analytici zo Západu, hľadať svoju identitu. A nenapadlo ma nič lepšie, ako postaviť falošných hrdinov, ktorí kolaborovali s Hitlerom, do popredia tejto identity.

Už som povedal, že na začiatku 19. storočia, keď sa objavili teoretici nezávislosti a suverenity Ukrajiny, vychádzali z toho, že samostatná Ukrajina by mala mať veľmi láskavé a dobré vzťahy s Ruskom. Ale kvôli historickému vývoju, kvôli tomu, že keď boli tieto územia súčasťou Poľsko-litovského spoločenstva, Poľsko, Ukrajinci boli dosť brutálne prenasledovaní, konfiškovaní, snažili sa túto identitu zničiť, správali sa veľmi kruto, to všetko zostalo v pamäť ľudí. Keď začala druhá svetová vojna, niektorí z tejto extrémne nacionalistickej elity začali kolaborovať s Hitlerom a verili, že im Hitler prinesie slobodu. Nemecké jednotky, dokonca aj jednotky SS, dali najšpinavšiu prácu pri vyhladzovaní poľského obyvateľstva, židovského obyvateľstva, kolaborantom, ktorí kolaborovali s Hitlerom. Preto tento brutálny masaker poľského, židovského a ruského obyvateľstva. Na čele boli ľudia, ktorí sú dobre známi: Bandera, Shukhevych. Práve z týchto ľudí sa stali národní hrdinovia. To je problém. A stále nám hovoria: nacionalizmus a neonacizmus existujú aj v iných krajinách. Áno, sú klíčky, ale my ich drvíme a v iných krajinách ich drvia oni. Ale na Ukrajine – nie, na Ukrajine z nich urobili národných hrdinov, stavajú im pomníky, sú na vlajkách, ich mená kričia davy, ktoré kráčajú s fakľami, ako v nacistickom Nemecku. Toto sú ľudia, ktorí zničili Poliakov, Židov a Rusov. Túto prax a teóriu treba zastaviť.

Samozrejme, každý národ, ten vyrástol, považuje časť tamojších ľudí... Ja hovorím, že toto je časť obyčajného ruského ľudu, oni hovoria: nie, my sme samostatný národ. Dobre dobre. Ak sa niekto považuje za samostatný národ, má na to právo. Ale nie na základe nacizmu, nacistickej ideológie.

T. Carlson: Budete spokojní s územím, ktoré už máte?

Vladimir Putin: Teraz končím. Položili ste otázku o neonacizme a denacifikácii.

Prezident Ukrajiny prišiel do Kanady – to je dobre známe, ale na Západe je to utajované – a v kanadskom parlamente ho predstavili mužovi, ktorý, ako povedal predseda parlamentu, bojoval počas druhej svetovej vojny proti Rusom. Kto bojoval proti Rusom počas druhej svetovej vojny? Hitler a jeho prisluhovači. Ukázalo sa, že tento muž slúžil v jednotkách SS, osobne zabíjal Rusov, Poliakov a Židov. Túto špinavú prácu vykonali jednotky SS, sformované z ukrajinských nacionalistov. Prezident Ukrajiny vstal spolu s celým kanadským parlamentom a zatlieskal tomuto mužovi. Ako si to viete predstaviť? Mimochodom, sám prezident Ukrajiny je podľa národnosti Žid.

T. Carlson: Čo s tým urobíte? Hitler je už 80 rokov mŕtvy, nacistické Nemecko už neexistuje, to je pravda. Hovoríte, že chcete uhasiť tento požiar ukrajinského nacionalizmu. Ako to spraviť?

Vladimir Putin: Počúvajte ma. Vaša otázka je veľmi jemná... A môžem vám povedať, čo si myslím? Neurazíš sa?

T. Carlson: Samozrejme, že nebudem.

V. Putin: Zdá sa, že táto otázka je rafinovaná, je to veľmi škaredé.

Hovoríte: Hitler bol preč toľko rokov, 80 rokov. Jeho práca však žije ďalej. Ľudia, ktorí zničili Židov, Rusov a Poliakov, žijú. A prezident, súčasný prezident dnešnej Ukrajiny, mu tlieska v kanadskom parlamente, dáva mu standing ovation! Ako môžeme povedať, že sme túto ideológiu úplne vykorenili, ak sa dnes deje to, čo vidíme? Toto je denacifikácia v našom chápaní. Musíme sa zbaviť tých ľudí, ktorí túto teóriu a prax v živote opúšťajú a snažia sa ju zachovať – to je denacifikácia. To je to, čo tým myslíme.

T. Carlson: Dobre. Samozrejme, neobhajujem nacizmus ani neonacizmus. Moja otázka však znie z praktického hľadiska: neovládate celú krajinu a mne sa zdá, akoby ste ju chceli ovládať celú. Ale ako potom môžete vykoreniť ideológiu, kultúru, nejaké pocity, históriu v krajine, ktorú neovládate? Ako to dosiahnuť?

V. Putin: A viete, nech sa vám to zdá akokoľvek čudné, počas rokovaní v Istanbule sme sa predsa len dohodli, že – je tam všetko v písomnej forme – neonacizmus sa na Ukrajine pestovať nebude, vrátane toho, že na legislatívnej úrovni zakázané.

Pán Carlson, na tomto sme sa zhodli. Ukázalo sa, že to možno urobiť počas procesu vyjednávania. A pre Ukrajinu ako moderný civilizovaný štát tu nie je nič ponižujúce. Môže nejaký štát propagovať nacistickú propagandu? Skutočne nie? To je všetko.


T. Carlson: Budú rokovania? A prečo takéto rokovania – mierové – o riešení konfliktu na Ukrajine doteraz neprebiehali?

Vladimir Putin: Dosiahli, dostali sa do veľmi vysokého štádia zhody na pozíciách zložitého procesu, no napriek tomu boli takmer dokončené. Ale potom, čo sme stiahli vojakov z Kyjeva, ako som už povedal, druhá strana, Ukrajina, všetky tieto dohody zahodila a vzala do úvahy pokyny západných krajín – Európy, USA – bojovať s Ruskom až do trpkého konca.

A ešte viac: prezident Ukrajiny legálne zakázal rokovania s Ruskom. Podpísal dekrét zakazujúci každému rokovať s Ruskom. Ale ako budeme vyjednávať, ak to zakázal sebe a všetkým? Vieme, že predkladá niekoľko myšlienok o tejto osade. Ale aby ste sa na niečom zhodli, musíte viesť dialóg, nie?

T. Carlson: Áno, ale nebudete hovoriť s ukrajinským prezidentom, budete hovoriť s americkým prezidentom. Kedy ste sa naposledy rozprávali s Joeom Bidenom?

Vladimir Putin: Nepamätám si, kedy som s ním hovoril. Nepamätám si, môžeš si to pozrieť.

T. Carlson: Nepamätáš si?

V. Putin: Nie, čo, musím si všetko pamätať, alebo čo? Mám veľa vecí na práci. Máme vnútropolitické záležitosti.

T. Carlson: Ale financuje vojnu, ktorú vediete.

V. Putin: Áno, financuje, ale keď som sa s ním rozprával, bolo to pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie, samozrejme, a mimochodom, vtedy som mu povedal – nebudem zachádzať do podrobností, nikdy urob toto - ale ja som mu potom povedal: Verím, že robíte obrovskú chybu historických rozmerov, podporujete všetko, čo sa tam deje, na Ukrajine, odtláčate Rusko. Povedal som mu o tom - mimochodom, povedal som mu to viackrát. Myslím, že to bude správne - tu sa obmedzím na toto.

T. Carlson: Čo povedal?

Vladimir Putin: Opýtajte sa ho, prosím. Je to pre vás jednoduché: ste občanom Spojených štátov, choďte sa ho opýtať. Je nevhodné, aby som komentoval náš rozhovor.

T. Carlson: Ale odvtedy ste sa s ním nerozprávali – po februári 2022?

Vladimir Putin: Nie, nerozprávali sme sa. Ale máme isté kontakty. Mimochodom, pamätáte si, keď som vám povedal o svojom návrhu spolupracovať na systéme protiraketovej obrany?

T. Carlson: Áno.

Vladimir Putin: Môžete sa opýtať každého – vďaka Bohu, všetci sú živí a zdraví. Bývalý prezident aj Condoleezza [Riceová] sú nažive a sú zdraví a podľa mňa pán Gates a súčasný riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby pán Burns – vtedy bol podľa mňa veľvyslancom v Rusku. veľmi úspešný veľvyslanec. Všetci sú svedkami týchto rozhovorov. Opýtaj sa ich.

To isté platí aj tu: ak vás zaujíma, čo mi odpovedal pán prezident Biden, opýtajte sa ho. V každom prípade sme sa s ním na túto tému rozprávali.

T. Carlson: Rozumiem tomu dokonale, ale zvonku sa pre vonkajšieho pozorovateľa môže zdať, že toto všetko môže vyústiť do situácie, že celý svet by bol na pokraji vojny, možno by sa uskutočnili aj jadrové útoky . Prečo nezavoláš Bidenovi a nepovieš: poďme nejako vyriešiť tento problém.

V. Putin: Ako by sme sa mali rozhodnúť? Všetko je veľmi jednoduché. My, opakujem, máme kontakty cez rôzne oddelenia. Poviem vám, čo o tom hovoríme a čo hovoríme vedeniu USA: ak naozaj chcete zastaviť nepriateľstvo, musíte zastaviť dodávky zbraní – všetko sa skončí v priebehu niekoľkých týždňov, to je všetko, a potom sa mozes na niektorych dohodnut, potom pred tym, ako to urobis, zastav.

Čo je jednoduchšie? Prečo by som mu mal volať? O čom hovoriť alebo o čo prosiť? „Chystáte sa dodať Ukrajine také a také zbrane? Oh, bojím sa, bojím sa, prosím, nedodávajte." O čom sa máme rozprávať?

T. Carlson: Myslíte si, že NATO sa obáva, že by to mohlo prerásť do globálnej vojny alebo dokonca jadrového konfliktu?

V. Putin: V každom prípade o tom hovoria a snažia sa svoje obyvateľstvo zastrašiť imaginárnou ruskou hrozbou. To je zjavný fakt. A mysliaci ľudia - nie obyčajní ľudia, ale mysliaci ľudia, analytici, tí, ktorí sú zapojení do skutočnej politiky, jednoducho inteligentní ľudia - veľmi dobre chápu, že ide o falzifikát. Ruská hrozba sa nafukuje.

T. Carlson: Máte na mysli hrozbu ruskej invázie napríklad do Poľska alebo Lotyšska? Viete si predstaviť scenár, že pošlete ruských vojakov do Poľska?


Putin: NATO nafukuje mýtus o ruskej hrozbe, ale inteligentní ľudia tomu neveria
Ruský líder v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom obvinil vedenie Aliancie zo zastrašovania obyvateľstva

V. Putin: Len v jednom prípade: ak dôjde k útoku na Rusko z Poľska. prečo? Pretože nemáme žiadne záujmy ani v Poľsku, ani v Lotyšsku – nikde. Prečo to potrebujeme? Jednoducho nemáme žiadne záujmy. Len vyhrážky.

T. Carlson: Argument - myslím, že dobre poznáte - je tento: áno, napadol Ukrajinu, má územné nároky na celý kontinent. Hovoríte jednoznačne, že takéto územné nároky nemáte?


Putin: Ruské jednotky vstúpia do Poľska, iba ak zaútočia na Rusko
Putin vysvetlil ruský postoj v rozhovore pre Carlson

Vladimir Putin: To je absolútne vylúčené. Nemusíte byť žiadnym analytikom: je v rozpore so zdravým rozumom nechať sa vtiahnuť do nejakého druhu globálnej vojny. A globálna vojna privedie celé ľudstvo na pokraj zničenia. Je to jasné.

Existujú, samozrejme, prostriedky na odstrašenie. Všetkých sme strašili: zajtra Rusko použije taktické jadrové zbrane, zajtra toto – nie, pozajtra. No a čo? Toto sú len hororové príbehy pre obyčajných ľudí, s cieľom získať dodatočné peniaze od daňových poplatníkov USA a európskych daňových poplatníkov v konfrontácii s Ruskom na ukrajinskom dejisku vojenských operácií. Cieľom je čo najviac oslabiť Rusko.


Tucker Carlson a Vladimir Putin počas rozhovoru. Foto: kremlin.ru

T. Carlson: Jeden z vyšších senátorov, Chuck Schumer, myslím včera povedal: musíme pokračovať vo financovaní Ukrajiny, inak budú musieť americkí vojaci nakoniec bojovať na Ukrajine namiesto Ukrajiny. Ako hodnotíte takéto vyjadrenie?

Vladimir Putin: Toto je provokácia a ešte k tomu lacná provokácia. Nechápem, prečo musia americkí vojaci bojovať na Ukrajine. Sú tam žoldnieri zo Spojených štátov. Väčšina žoldnierov je z Poľska, na druhom mieste sú žoldnieri zo Spojených štátov, na treťom z Gruzínska. Ak má niekto túžbu vyslať pravidelné jednotky, určite to postaví ľudstvo na pokraj veľmi vážneho globálneho konfliktu. Je to jasné.

Potrebujú to Spojené štáty? Prečo? Tisíce kilometrov od územia štátu! Nemáš čo robiť? Máte veľa problémov na hraniciach, problémy s migráciou, problémy so štátnym dlhom – viac ako 33 biliónov dolárov. Nedá sa nič robiť – treba bojovať na Ukrajine?

Nebolo by lepšie dohodnúť sa s Ruskom? Dospieť k dohode, už porozumieť situácii, ktorá sa dnes vyvíja, pochopiť, že Rusko bude bojovať za svoje záujmy až do konca, a pochopiť to, v skutočnosti sa vrátiť k zdravému rozumu, začať rešpektovať našu krajinu, jej záujmy a pohľad na čo -aké riešenia? Zdá sa mi, že je to oveľa múdrejšie a racionálnejšie.

T. Carlson: Kto vyhodil do vzduchu Nord Stream?

Vladimir Putin: Vy, samozrejme. (Smiech.)

T. Carlson : V ten deň som bol zaneprázdnený. Nord Stream som nevyhodil do vzduchu.

Vladimir Putin: Vy osobne môžete mať alibi, ale CIA [CIA] také alibi nemá.

T. Carlson: Máte dôkazy, že to NATO alebo CIA urobili?

V. Putin: Viete, nebudem zachádzať do podrobností, ale v takýchto prípadoch sa vždy hovorí: hľadajte niekoho, kto má záujem. No v tomto prípade treba hľadať nielen niekoho, kto má záujem, ale aj niekoho, kto to dokáže. Pretože záujemcov môže byť veľa, no nie každý môže vyliezť na dno Baltského mora a uskutočniť tento výbuch. Tieto dve zložky musia byť prepojené: kto má záujem a kto môže.

T. Carlson: Ale celkom tomu nerozumiem. Ide o najväčší akt priemyselného terorizmu v histórii a navyše o najväčšiu emisiu CO2 do atmosféry. Ale ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že vy a vaše spravodajské služby máte dôkazy, prečo takéto dôkazy nepredložíte a nevyhráte túto propagandistickú vojnu?

V. Putin: Je veľmi ťažké poraziť Spojené štáty vo vojne propagandy, pretože Spojené štáty kontrolujú všetky svetové médiá a veľmi veľa európskych. Konečným príjemcom najväčších európskych médií sú americké nadácie. toto nepoznáš? Preto sa môžete zapojiť do tejto práce, ale je to, ako sa hovorí, drahšie pre vás. Môžeme jednoducho odhaliť naše zdroje informácií, ale nedosiahneme výsledky. Čo sa stalo, je už jasné celému svetu a dokonca o tom hovoria priamo aj americkí analytici. Je to pravda.

T. Carlson: Áno, ale otázka znie – pracovali ste v Nemecku, to je dobre známe a Nemci jasne chápu, že to urobili ich partneri v NATO, samozrejme, že to zasadilo ranu nemeckej ekonomike – prečo sú potom Nemci ticho? To ma mätie: prečo Nemci k tejto otázke nič nepovedali?

Vladimir Putin: Aj mňa to prekvapuje. No dnešné nemecké vedenie sa neriadi národnými záujmami, ale záujmami kolektívneho Západu, inak je ťažké vysvetliť logiku ich konania či nečinnosti. Koniec koncov, nejde len o Nord Stream 1, ktorý bol vyhodený do vzduchu. Nord Stream 2 bol poškodený, ale jedno potrubie je živé a zdravé a môže dodávať plyn do Európy, ale Nemecko ho neotvára. Sme pripravení, prosím.

Cez Poľsko vedie aj iná trasa, Yamal - Európa sa volá, dá sa uskutočniť aj veľký tok. Poľsko to uzavrelo, ale Poľsko využíva Nemcov, dostáva peniaze z paneurópskych fondov a hlavným donorom týchto paneurópskych fondov je Nemecko. Nemecko do určitej miery živí Poľsko. A vzali a uzavreli cestu do Nemecka. Prečo? nechapem.

Ukrajina, ktorej Nemci dodávajú zbrane a dávajú peniaze. Druhým sponzorom po Spojených štátoch z hľadiska finančnej pomoci Ukrajine je Nemecko. Cez územie Ukrajiny prechádzajú dve plynové trasy. Išli jednou trasou a jednoducho ju uzavreli, Ukrajinci. Otvorte druhú cestu a získajte plyn z Ruska. Neotvárajú sa.

Prečo Nemci nepovedia: „Počúvajte, chlapci, dávame vám peniaze a zbrane. Odskrutkujte ventil, prosím, nechajte nám prúdiť plyn z Ruska. V Európe nakupujeme skvapalnený plyn za premrštené ceny, čím sa znižuje úroveň našej konkurencieschopnosti a ekonomiky ako celku na nulu. Chcete, aby sme vám dali peniaze? Nechajte nás normálne existovať, nechajte našu ekonomiku zarábať peniaze, my vám dávame peniaze odtiaľ.“ Nie, to nerobia. prečo? Opýtaj sa ich. (Zaklope na stôl.) Čo je tu a čo je v ich hlavách, je to isté. Ľudia sú tam veľmi neschopní.

T. Carlson: Možno je svet teraz rozdelený na dve hemisféry: jedna hemisféra s lacnou energiou, druhá nie.


Putin: Rusko je pripravené dodávať plyn do Európy cez zachované potrubie Nord Stream 2
Ruský prezident v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom poznamenal, že Nemecko neobnovuje prevádzku zachovaného potrubia Nord Stream 2, napriek tomu, že Rusko je pripravené dodávať ním plyn.

ZDIEĽAJTE KÓD VIDEA
Chcem sa spýtať: svet je teraz multipolárny, môžete popísať aliancie, bloky, kto je podľa vás na ktorej strane?

Vladimir Putin: Počúvaj, povedal si, že svet je rozdelený na dve hemisféry. Hlava je rozdelená na dve hemisféry: jedna je zodpovedná za jednu oblasť činnosti, druhá je kreatívnejšia atď. Ale stále je to jedna hlava. Je potrebné, aby bol svet jednotný, aby bezpečnosť bola spoločná a nie je určená pre túto „zlatú miliardu“. A potom – iba v tomto prípade – bude svet stabilný, udržateľný a predvídateľný. A pokiaľ je hlava rozdelená na dve časti, je to choroba, vážna choroba. Svet prechádza týmto obdobím ťažkých chorôb.

Ale zdá sa mi, že okrem iného aj vďaka poctivej žurnalistike - oni [novinári] pracujú ako lekári - možno sa to všetko podarí nejako spojiť.

T. Carlson: Dovoľte mi uviesť jeden príklad. Americký dolár zjednotil celý svet v mnohých smeroch. Myslíte si, že dolár zmizne ako rezervná mena? Ako sankcie zmenili postavenie dolára vo svete?

V. Putin: Viete, toto je jedna z najzávažnejších strategických chýb politického vedenia Spojených štátov amerických – používanie dolára ako nástroja zahraničnopolitického boja. Dolár je základom moci Spojených štátov. Myslím, že každý tomu veľmi dobre rozumie: bez ohľadu na to, koľko dolárov vytlačíte, lietajú po celom svete. Inflácia v USA je minimálna: podľa mňa tri percentá, približne 3,4, pre USA absolútne prijateľné. A tlačia, samozrejme, donekonečna. Čo hovorí dlh 33 biliónov? Toto je ten istý problém.

Napriek tomu je to hlavná zbraň na udržanie moci USA vo svete. Akonáhle sa politické vedenie rozhodlo použiť dolár ako politický nástroj, zaútočilo na túto americkú mocnosť. Nechcem používať žiadne nespisovné výrazy, ale toto je hlúposť a obrovská chyba.

Pozrite sa, čo sa deje vo svete. Aj medzi americkými spojencami sa teraz dolárové rezervy zmenšujú. Každý sa pozerá na to, čo sa deje a začína hľadať spôsoby, ako sa chrániť. Ak však Spojené štáty vo vzťahu k niektorým krajinám uplatňujú také reštriktívne opatrenia, ako je obmedzovanie platieb, zmrazenie aktív a podobne, je to obrovský alarm a signál pre celý svet.

Čo sa to s nami dialo? Do roku 2022 bolo približne 80 percent platieb v ruskom zahraničnom obchode v dolároch a eurách. Zároveň doláre tvorili približne 50 percent našich vyrovnaní s tretími krajinami a teraz ich podľa mňa zostáva len 13 percent. Ale neboli sme to my, kto zakázal používanie dolára, o to sme sa nesnažili. Spojené štáty americké sa rozhodli obmedziť naše platby v dolároch. Myslím, že je to úplný nezmysel, viete, z hľadiska záujmov samotných Spojených štátov amerických, daňových poplatníkov Spojených štátov. Pretože to zasiahlo americkú ekonomiku a podkopalo silu Spojených štátov vo svete.

Mimochodom, platby v juanoch boli približne tri percentá. Teraz platíme 34 percent v rubľoch a približne rovnako, niečo cez 34 percent, v juanoch.

Prečo to Spojené štáty urobili? Môžem to pripísať iba arogancii. Asi si mysleli, že sa všetko zrúti, ale nič sa nezrútilo. Navyše, pozrite sa, ďalšie krajiny, vrátane krajín produkujúcich ropu, začínajú rozprávať a už aj robia, pričom platia za predaj ropy v jüanoch. Chápete, že sa to deje alebo nie? Rozumie tomu niekto v Spojených štátoch? Čo robíš? Orezávate sa... Opýtajte sa všetkých odborníkov, každého inteligentného a rozmýšľajúceho človeka v štátoch: aký je dolár pre USA? Zabiješ ho sám.

T. Carlson: Myslím si, že toto je naozaj spravodlivé hodnotenie.

Ďalšia otázka. Možno ste vymenili jednu koloniálnu mocnosť za druhú, ale takú, ktorá bola šetrnejšia? Možno dnes BRICS hrozí, že ho ovládne láskavejšia koloniálna veľmoc, Čína? Je to dobré pre suverenitu, čo myslíte? Trápi ťa to?

Vladimir Putin: Tieto hororové príbehy dobre poznáme. Toto je hororový príbeh. Sme susedia s Čínou. Susedia, podobne ako blízki príbuzní, sa nevyberajú. Máme s nimi spoločnú hranicu tisícok kilometrov. Toto je prvý.

Po druhé, sme zvyknutí žiť spolu po stáročia.

Po tretie, čínska filozofia zahraničnej politiky nie je agresívna, myslenie čínskej zahraničnej politiky vždy hľadá kompromis a my to vidíme.

Ďalším bodom je toto. Stále nám to hovorí a vy ste sa teraz pokúsili predstaviť tento hororový príbeh v miernej forme, no napriek tomu je to ten istý horor: objem spolupráce s Čínou rastie. Tempo rastu spolupráce medzi Čínou a Európou je väčšie a vyššie ako tempo rastu spolupráce s Čínou Ruskej federácie. Opýtajte sa Európanov: neboja sa? Možno sa boja, neviem, ale snažia sa dostať na čínsky trh za každú cenu, najmä keď teraz čelia problémom v ekonomike. A čínske podniky rozvíjajú európsky trh.

Nie je v USA malé zastúpenie čínskeho biznisu? Áno, politické rozhodnutia sú také, že sa snažia obmedziť spoluprácu s Čínou. Pán Tucker, robíte to na vlastnú škodu: obmedzovaním spolupráce s Čínou to robíte na vlastnú škodu. Toto je chúlostivá oblasť a neexistujú tu žiadne jednoduché lineárne riešenia, rovnako ako v prípade dolára.

Preto pred zavedením akýchkoľvek nelegitímnych sankcií – nelegitímnych z pohľadu Charty Organizácie Spojených národov – sa musíme dôkladne zamyslieť. Podľa mňa s tým majú problémy tí, čo rozhodujú.

T. Carlson: Pred minútou ste povedali, že dnes by bol svet oveľa lepší, keby neexistovali dve konkurenčné aliancie, ktoré si navzájom konkurujú. Možno je súčasná americká administratíva, ako hovoríte, ako veríte, proti vám, ale možno budúca vláda v Spojených štátoch, vláda po Joeovi Bidenovi, bude chcieť s vami nadviazať vzťahy a vy budete chcieť nadviazať vzťahy s ich? Alebo je to jedno?

Vladimir Putin: Poviem vám to teraz.

Ale aby som dokončil predchádzajúcu otázku. Máme 200 miliárd dolárov, s mojím kolegom, priateľom, s predsedom Si Ťin-pchingom sme si stanovili cieľ, že tento rok by sme mali dosiahnuť 200 miliárd dolárov v obchodnom obrate s Čínou. A túto latku sme prekročili. Podľa našich údajov je to už 230 miliárd, podľa čínskych štatistík - 240 miliárd dolárov, ak sa všetko počíta v dolároch, máme obchodný obrat s Čínou.

A veľmi dôležitá vec: máme vyvážený obchodný obrat, ktorý sa navzájom dopĺňa v sektore špičkových technológií, v energetike a v oblasti vedeckého rozvoja. Je to veľmi vyrovnané.

Čo sa týka BRICS ako celku – Rusko sa tento rok stalo predsedom BRICS – krajiny BRICS sa rozvíjajú veľmi rýchlym tempom.

Pozri, nedajbože, aby nedošlo k omylu, ale v roku 1992 bol podľa mňa podiel krajín G7 na svetovej ekonomike 47 percent a v roku 2022 klesol podľa mňa na niečo okolo 30 percent. . Podiel krajín BRICS v roku 1992 bol len 16 percent, no v súčasnosti prekračuje úroveň „sedmičky“. A to nesúvisí so žiadnymi udalosťami na Ukrajine. Trendy vo vývoji sveta a globálnej ekonomiky sú také, ako som práve spomenul, a je to nevyhnutné. Toto sa bude diať aj naďalej: ako vychádza slnko, nedá sa tomu zabrániť, treba sa tomu prispôsobiť.

Ako sa Spojené štáty prispôsobujú? S pomocou sily: sankcie, nátlak, bombardovanie, použitie ozbrojených síl. Súvisí to s prílišnou sebadôverou. Ľudia z vašej politickej elity nechápu, že svet sa vďaka objektívnym okolnostiam mení a vy sa musíte rozhodovať kompetentne, včas, včas, aby ste si udržali svoju úroveň, prepáčte, aj keď niekto chce úroveň dominancie. Takéto hrubé činy, napríklad vo vzťahu k Rusku a iným krajinám, vedú k opačnému výsledku. To je zjavný fakt, dnes sa to už stalo samozrejmosťou.

Pýtali ste sa ma teraz: príde ďalší vodca a niečo zmení? Nie je to o vodcovi, ani o osobnosti konkrétneho človeka. Mal som veľmi dobrý vzťah povedzme s Bushom. Viem, že v Štátoch ho vykresľovali ako nejakého vidieckeho chlapíka, ktorý ničomu príliš nerozumel. Uisťujem vás, že to tak nie je. Myslím si, že aj v súvislosti s Ruskom urobil veľa chýb. Povedal som vám o roku 2008 a rozhodnutí v Bukurešti otvoriť dvere do NATO na Ukrajine a tak ďalej. Stalo sa to s ním, vytvoril tlak na Európanov.

Ale celkovo, po ľudskej stránke, som s ním mal veľmi milý a dobrý vzťah. Nie je o nič horší ako ktorýkoľvek iný americký, ruský či európsky politik. Uisťujem vás, že pochopil, čo robí, rovnako ako ostatní. Trump a ja sme mali taký osobný vzťah.

Nejde o osobnosť vodcu – ide o náladu elít. Ak v americkej spoločnosti prevládne myšlienka nadvlády za každú cenu as pomocou sily, potom sa nič nezmení - bude to len horšie. A ak si nakoniec uvedomíme, že svet sa v dôsledku objektívnych okolností mení a my sa im musíme vedieť včas prispôsobiť s využitím výhod, ktoré majú Spojené štáty aj dnes, potom sa zrejme niečo môže zmeniť.

Pozrite, čínska ekonomika sa stala prvou ekonomikou na svete z hľadiska parity kúpnej sily, z hľadiska objemu už dávno predbehla Spojené štáty. Potom USA a potom India - jeden a pol miliardy ľudí, potom Japonsko a na piatom mieste Rusko. Za posledný rok sa Rusko napriek všetkým sankciám a obmedzeniam stalo prvou ekonomikou v Európe. Je to z vášho pohľadu normálne? Sankcie, obmedzenia, nemožnosť platieb v dolároch, odpojenie od SWIFTu, sankcie voči našim lodiam prevážajúcim ropu, sankcie voči lietadlám – sankcie vo všetkom, všade. Najväčší počet sankcií, ktoré sú uplatňované vo svete, je uplatnených proti Rusku. A v tomto období sme sa stali prvou ekonomikou v Európe.

Nástroje, ktoré používa USA, nefungujú. No musíme sa zamyslieť, čo robiť. Ak toto uvedomenie dôjde k vládnucim elitám, tak áno, potom prvý človek štátu bude konať v očakávaní toho, čo od neho voliči a ľudia, ktorí sa rozhodujú na rôznych úrovniach, očakávajú. Potom sa môže niečo zmeniť.


Putin povedal, že Ruská federácia sa napriek západným sankciám stala prvou ekonomikou v Európe
Ruský prezident v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom poznamenal, že Západ voči našej krajine uvalil najväčší počet sankcií na svete.

ZDIEĽAJTE KÓD VIDEA

Tucker Carlson a Vladimir Putin počas rozhovoru. Foto: kremlin.ru

T. Carlson: Popisujete dva rôzne systémy, hovoríte, že vodca koná v záujme voličov, no zároveň niektoré rozhodnutia robia vládnuce triedy. Dlhé roky vediete krajinu, čo si myslíte, so svojimi skúsenosťami, kto v Amerike rozhoduje?

V. Putin: Neviem. Amerika je zložitá krajina, teda na jednej strane konzervatívna, na druhej strane rýchlo sa meniaca. Nie je pre nás ľahké na to prísť.

Kto rozhoduje vo voľbách? Dá sa to chápať, keď každý štát má svoju legislatívu, každý štát sa reguluje sám a niekto môže byť vylúčený z volieb na štátnej úrovni. Ide o dvojstupňový volebný systém, veľmi ťažko tomu rozumieme. Samozrejme, existujú dve strany, ktoré sú dominantné: republikáni a demokrati. A v rámci tohto straníckeho systému existujú centrá, ktoré rozhodujú a pripravujú rozhodnutia.

Potom sa pozrite, prečo sa podľa mňa po rozpade Sovietskeho zväzu vo vzťahu k Rusku robila taká chybná, hrubá, úplne nepodložená politika nátlaku? Ide predsa o politiku nátlaku. Rozširovanie NATO, podpora separatistov na Kaukaze, vytvorenie systému protiraketovej obrany – to všetko sú prvky tlaku. Tlak, tlak, tlak... Potom bola Ukrajina vtiahnutá do NATO. Všetko je to tlak, tlak. prečo?

Myslím si, že aj preto, že relatívne vzaté sa vytvorili nadbytočné výrobné kapacity. Počas boja proti Sovietskemu zväzu vzniklo mnoho rôznych centier a špecialistov na Sovietsky zväz, ktorí nemohli robiť nič iné. Zdalo sa im, že presviedčajú politické vedenie: musia pokračovať v kladive na Rusko, pokúsiť sa ho ďalej zrútiť, vytvoriť na tomto území niekoľko kvázi štátnych celkov a podrobiť si ich v rozdelenej forme, využiť ich kombinovaný potenciál pre budúci boj s Čínou. To je chyba, vrátane nadmerného potenciálu tých, ktorí pracovali na konfrontácii so Sovietskym zväzom. Musíme sa toho zbaviť – musia tu byť nové, čerstvé sily, ľudia, ktorí hľadia do budúcnosti a rozumejú tomu, čo sa deje vo svete.

Pozrite sa, ako sa Indonézia vyvíja! 600 miliónov ľudí. Kde sa z toho môžeme dostať? Nikde. Musíme len predpokladať, že Indonézia sa pripojí, už sa pripája, ku klubu popredných svetových ekonomík, bez ohľadu na to, ako to bude – či sa to niekomu páči alebo nie.

Áno, chápeme a uvedomujeme si, že v Spojených štátoch je napriek všetkým ekonomickým problémom stále normálna situácia a slušný ekonomický rast – podľa mňa 2,5-percentný rast HDP.

Ale ak zabezpečíme budúcnosť, potom musíme zmeniť náš prístup k tomu, čo sa mení. Ako som už povedal, svet sa stále zmení bez ohľadu na to, ako sa skončia udalosti na Ukrajine. Svet sa mení. V samotných Štátoch odborníci píšu, že štáty postupne menia svoje postavenie vo svete – píšu samotní vaši odborníci, ja ich čítam. Jedinou otázkou je, ako sa to stane: bolestivo, rýchlo alebo jemne, postupne? A to píšu ľudia, ktorí nie sú protiameristickí – jednoducho sledujú vývojové trendy vo svete. To je všetko. Aby sme ich mohli vyhodnotiť a zmeniť politiku, potrebujeme ľudí, ktorí myslia, pozerajú dopredu a vedia analyzovať a odporučiť niektoré rozhodnutia na úrovni politického vedenia.

T. Carlson: Musím sa opýtať. Jasne ste povedali, že rozšírenie NATO bolo porušením sľubov a je hrozbou pre vašu krajinu. Ale predtým, ako ste vyslali vojakov na Ukrajinu, na bezpečnostnej konferencii americký viceprezident podporil túžbu prezidenta Ukrajiny vstúpiť do NATO. Myslíte si, že to vyvolalo aj nevraživosť?

Vladimir Putin: Opakujem ešte raz: opakovane, opakovane sme navrhovali hľadať riešenie problémov, ktoré na Ukrajine vznikli po štátnom prevrate v roku 2014, mierovými prostriedkami. Ale nikto nás nepočúval. A čo viac, ukrajinské vedenie, ktoré bolo úplne pod kontrolou Spojených štátov, zrazu oznámilo, že nebude implementovať dohody z Minska – nič sa im tam nepáči – a pokračovalo vo vojenskej činnosti na tomto území. A paralelne toto územie rozvíjali vojenské štruktúry NATO pod rúškom rôznych centier pre výcvik a preškoľovanie personálu. V podstate tam začali vytvárať základne. To je všetko.

Na Ukrajine vyhlásili, že Rusi sú netitulárny národ, a zároveň prijali zákony, ktoré obmedzovali práva netitulárnych národov. Na Ukrajine. Ukrajina, ktorá dostala všetky tieto juhovýchodné územia ako dar od ruského ľudu, zrazu oznámila, že Rusi na tomto území sú netitulárny národ. Dobre? To všetko spolu viedlo k rozhodnutiu ukončiť vojnu, ktorú začali neonacisti na Ukrajine v roku 2014, ozbrojenými prostriedkami.

T. Carlson: Myslíte si, že Zelenskyj má slobodu rokovať o urovnaní tohto konfliktu?

Vladimir Putin : Neviem. Sú tam, samozrejme, detaily, ťažko to posúdiť. Ale myslím si, že v každom prípade to tak bolo. Jeho otec bojoval počas druhej svetovej vojny proti fašistom, nacistom, raz som sa s ním o tom rozprával. Povedal som: „Voloďa, čo to robíš? Prečo dnes podporujete neonacistov na Ukrajine, keď váš otec bojoval proti fašizmu? Je to vojak v prvej línii." Nebudem hovoriť, čo odpovedal, toto je samostatná téma a myslím si, že je to nesprávne.

Ale čo sa týka slobody voľby – prečo nie? K moci sa dostal na základe očakávaní ukrajinského obyvateľstva, že povedie Ukrajinu k mieru. Hovoril o tom – kvôli tomu vyhral voľby s obrovskou prevahou. Ale potom, keď som sa dostal k moci, som si podľa mňa uvedomil dve veci. Jednak je lepšie sa nehádať s neonacistami a nacionalistami, pretože sú agresívni a veľmi aktívni – môžete od nich očakávať čokoľvek. A po druhé, Západ na čele so Spojenými štátmi ich podporuje a vždy bude podporovať tých, ktorí bojujú proti Rusku – je to ziskové a bezpečné. Zaujal teda zodpovedajúcu pozíciu, napriek tomu, že svojim ľuďom sľúbil ukončiť vojnu na Ukrajine. Oklamal svojich voličov.

T. Carlson: Myslíte si, že teraz, vo februári 2024, má slobodu hovoriť s vašou vládou a pokúsiť sa nejako pomôcť svojej krajine? Dokáže to aj sám?


Putin: Zelenskyj chcel mier na Ukrajine, ale rozhodol sa nehádať sa s neonacistami
Prezident Vladimir Putin v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom dodal, že Zelenskyj môže stále nezávisle rokovať o mieri s Moskvou

ZDIEĽAJTE KÓD VIDEA
Vladimir Putin: Prečo nie? Považuje sa za hlavu štátu, vyhral voľby. Hoci my v Rusku veríme, že všetko, čo sa stalo po roku 2014, primárnym zdrojom moci je štátny prevrat a v tomto zmysle je chybná aj dnešná vláda. Ale považuje sa za prezidenta a v tejto funkcii ho uznávajú Spojené štáty, celá Európa a takmer celý zvyšok sveta. Prečo nie? Vie.

Rokovali sme s Ukrajinou v Istanbule, dohodli sme sa, vedel o tom. Navyše, šéf vyjednávacej skupiny, pán Arakhamia, myslím, je jeho priezvisko, stále vedie frakciu vládnucej strany, stranu prezidenta v Rade. Stále vedie prezidentskú frakciu v Rade - v parlamente krajiny tam stále sedí. Dokonca dal svoj predbežný podpis na tento dokument, o ktorom vám hovorím. Potom však celému svetu verejne vyhlásil: „Boli sme pripravení podpísať tento dokument, ale prišiel pán Johnson, vtedajší premiér Veľkej Británie, odhovoril nás od toho a povedal, že je lepšie bojovať s Ruskom. Dajú nám všetko, aby sme mohli vrátiť to, čo sa stratilo pri stretoch s Ruskom. A my sme s týmto návrhom súhlasili.“ Pozrite, jeho vyhlásenie bolo zverejnené. Povedal to verejne.

Môžu sa k tomu vrátiť alebo nie? Toto je otázka: chcú to alebo nie? A potom pán prezident Ukrajiny vydal dekrét o zákaze rokovaní s nami. Nech zruší túto vyhlášku a hotovo. Nikdy sme neodmietli rokovania. Neustále počúvame: je Rusko pripravené, pripravené? Áno, neodmietli sme! Verejne to odmietli. No nech svoj dekrét zruší a vstúpi do rokovaní. Nikdy sme neodmietli.

A to, že sa podriadili požiadavkám či presviedčaniu bývalého britského premiéra pána Johnsona, sa mi zdá absurdné a veľmi, ako to povedať, smutné. Pretože, ako povedal pán Arakhamia, "pred rokom a pol sme mohli zastaviť tieto nepriateľské akcie, zastaviť túto vojnu, ale Briti nás presvedčili a my sme to odmietli." Kde je teraz pán Johnson? A vojna pokračuje.

T. Carlson: Toto je dobrá otázka. Prečo to urobil?


Putin: Rusko nikdy neodmietlo rokovania s Ukrajinou
Prezident Vladimir Putin v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom dodal, že Ukrajina odmietla dialóg s Moskvou na pokyn Washingtonu


Vladimir Putin: Kto do pekla vie, sám tomu nerozumiem. Došlo k všeobecnému nastaveniu. Z nejakého dôvodu má každý ilúziu, že Rusko možno poraziť na bojisku – z arogancie, z čistého srdca, ale nie z veľkej mysle.

T. Carlson: Opísali ste spojenie medzi Ruskom a Ukrajinou, označili ste Rusko za pravoslávnu krajinu, hovorili ste o tomto. čo to pre teba znamená? Ste vodcom kresťanskej krajiny, ako o sebe hovoríte. Aký to má na teba vplyv?

V. Putin: Viete, ako som už povedal, v roku 988 knieža Vladimír pokrstil, on sám bol pokrstený podľa vzoru svojej starej mamy, princeznej Oľgy, a potom pokrstil svoju čatu a potom postupne, v priebehu niekoľkých rokov, pokrstil celé Rusko. Bol to dlhý proces – od pohanov ku kresťanom to trvalo mnoho rokov. Ale v konečnom dôsledku ide o pravoslávie, východné kresťanstvo, ktoré je hlboko zakorenené vo vedomí ruského ľudu.

Keď Rusko expandovalo a absorbovalo ďalšie národy, ktoré vyznávajú islam, budhizmus a judaizmus, Rusko bolo vždy veľmi lojálne k tým ľuďom, ktorí vyznávajú iné náboženstvá. Toto je jej sila. Toto je úplne jasné.

A faktom je, že vo všetkých svetových náboženstvách, o ktorých som práve hovoril a ktoré sú tradičnými náboženstvami Ruskej federácie, sú v skutočnosti hlavné tézy, hlavné hodnoty veľmi podobné, ak nie sú rovnaké. A ruské úrady boli vždy veľmi opatrné, pokiaľ ide o kultúru a náboženstvo tých národov, ktoré prišli do Ruskej ríše. To podľa mňa tvorí základ bezpečnosti aj stability ruskej štátnosti. Pretože všetky národy obývajúce Rusko ho v podstate považujú za svoju vlasť.

Ak sa k vám sťahujú napríklad ľudia z Latinskej Ameriky alebo do Európy – ešte jasnejší a zrozumiteľnejší príklad – ľudia prichádzajú, ale prišli aj zo svojej historickej domoviny k vám alebo do európskych krajín. A ľudia, ktorí v Rusku vyznávajú rôzne náboženstvá, považujú Rusko za svoju vlasť – inú vlasť nemajú. Sme spolu, toto je jedna veľká rodina. A naše tradičné hodnoty sú veľmi podobné. Keď som povedal „toto je jedna veľká rodina“, ale každý má svoju rodinu a to je základ našej spoločnosti. A ak hovoríme, že vlasť a konkrétna rodina sú veľmi prepojené, tak je to tak. Pretože je nemožné zabezpečiť normálnu budúcnosť pre naše deti a pre našu rodinu, ak nezabezpečíme normálnu, udržateľnú budúcnosť pre celú krajinu, pre vlasť. Preto je v Rusku taký rozvinutý vlastenectvo.

T. Carlson: Ak môžem, náboženstvá sú rôzne. Faktom je, že kresťanstvo je nenásilné náboženstvo, Kristus hovorí: „nastav druhé líce“, „nezabiješ“ atď. Ako môže byť vodca kresťanom, ak musí zabiť niekoho iného? Ako to dokážete v sebe zladiť?

Vladimir Putin: Je to veľmi jednoduché, pokiaľ ide o ochranu seba a svojej rodiny, svojej vlasti. Na nikoho neútočíme. Ako sa začali udalosti na Ukrajine? Od štátneho prevratu a začiatku nepriateľských akcií v Donbase – tam sa to začalo. A chránime našich ľudí, seba, našu vlasť a našu budúcnosť.

Čo sa týka náboženstva vo všeobecnosti, viete, nie je to o vonkajších prejavoch, nie je to o každodennom chodení do kostola alebo o udieraní hlavou o podlahu. Je v srdci. A máme kultúru orientovanú na ľudí. Dostojevskij, ktorý je na Západe veľmi známy ako génius ruskej kultúry, ruskej literatúry, o tom veľa hovoril – o ruskej duši.

Západná spoločnosť je predsa pragmatickejšia. Rusi, Rusi myslia viac na večné, myslia viac na morálne hodnoty. Neviem, možno so mnou nebudete súhlasiť, ale západná kultúra je stále pragmatickejšia. Nehovorím, že je to zlé, umožňuje to dnešnej „zlatej miliarde“ dosiahnuť dobrý úspech vo výrobe, dokonca aj vo vede atď. Nie je na tom nič zlé – len hovorím, že vyzeráme akosi rovnako, no naše mysle sú postavené trochu inak.

T. Carlson: Takže si myslíš, že tu pôsobí niečo nadprirodzené? Keď sa pozriete na to, čo sa deje vo svete, vidíte skutky Pána? Hovoríte si, že tu vidím činy nejakých nadľudských síl?

Vladimir Putin: Nie, úprimne povedané, nemyslím si to. Myslím si, že svetové spoločenstvo sa vyvíja podľa vlastných vnútorných zákonov a tie sú také, aké sú. Z toho niet úniku, vždy to tak bolo v dejinách ľudstva. Niektoré národy a krajiny povstali, rozmnožili sa, zosilneli a potom opustili medzinárodnú arénu v kvalite, na ktorú boli zvyknutí. Tieto príklady asi nemusím uvádzať: počnúc tými istými dobyvateľmi Hordy, Džingischánom, potom Zlatou hordou, končiac veľkou Rímskou ríšou. Zdá sa, že v dejinách ľudstva nebolo nič iné ako veľká Rímska ríša.

Napriek tomu sa potenciál barbarov postupne hromadil, hromadil a pod ich údermi sa Rímska ríša zrútila, pretože barbarov bolo viac, začali sa celkovo dobre rozvíjať, ako dnes hovoríme, ekonomicky, začali sa posilňovať. A režim, ktorý svetu vnútila veľká Rímska ríša, sa zrútil. Je pravda, že trvalo dlho, kým sa rozpadlo - 500 rokov; tento proces rozkladu veľkej Rímskej ríše trval 500 rokov. Rozdiel oproti dnešnej situácii je v tom, že procesy zmien sú dnes oveľa rýchlejšie ako za čias veľkej Rímskej ríše.

T. Carlson: Kedy však začne impérium AI – umelej inteligencie?

Vladimir Putin: Ponárate ma do čoraz zložitejších problémov. Aby ste mohli odpovedať, musíte byť samozrejme odborníkom v oblasti veľkých čísel, v oblasti tejto umelej inteligencie.

Ľudstvo má veľa hrozieb: výskum v oblasti genetiky, ktorý môže stvoriť nadčloveka, špeciálneho človeka – ľudského bojovníka, humanitného vedca, ľudského atléta. Teraz hovoria, že v USA už Elon Musk implantoval čip do mozgu nejakého človeka.

T. Carlson: Čo si o tom myslíte?

V. Putin: Myslím si, že Muska nemožno zastaviť – aj tak urobí, čo uzná za potrebné. Ale treba s ním nejako vyjednávať, treba hľadať nejaké spôsoby, ako ho presvedčiť. Zdá sa mi, že je to inteligentný človek, teda som si istý, že je to inteligentný človek. Musíme s ním nejako súhlasiť, že tento proces je potrebné kanonizovať, podliehať nejakým pravidlám.

Ľudstvo sa samozrejme musí zamyslieť nad tým, čo s ním bude v súvislosti s rozvojom týchto najnovších výskumov a technológií v genetike či umelej inteligencii. Môžete zhruba predpovedať, čo sa stane. Preto, keď ľudstvo pocítilo ohrozenie svojej existencie jadrovými zbraňami, všetci majitelia jadrových zbraní začali medzi sebou vyjednávať, pretože pochopili, že ich neopatrné použitie môže viesť k úplnému, úplnému zničeniu.

Keď dôjde k pochopeniu, že neobmedzený a nekontrolovaný rozvoj umelej inteligencie, genetiky alebo niektorých iných moderných trendov, ktoré nemožno zastaviť, tieto štúdie sa budú stále diať, rovnako ako nebolo možné pred ľudstvom utajiť, čo je pušný prach. nemožné zastaviť výskum v tej či onej oblasti, tento výskum bude stále prebiehať, ale keď ľudstvo bude cítiť hrozbu pre seba, pre ľudstvo ako celok, potom, ako sa mi zdá, príde obdobie, kedy sa na medzištátnej úrovni dohodneme na tom, ako bude toto regulovať.

T. Carlson: Ďakujem veľmi pekne za čas, ktorý ste strávili. Chcem sa spýtať ešte jednu otázku.


Putin označil Elona Muska za inteligentného človeka, ktorého nemožno zastaviť
Putin spomenul, že Muskova neurotechnologická spoločnosť Neuralink nedávno zaviedla implantát do ľudského mozgu

ZDIEĽAJTE KÓD VIDEA
Evan Gershkovich, má 32 rokov, americký novinár, je už vyše roka vo väzení, v USA je to veľký príbeh. Chcem sa vás spýtať: Ste pripravený ako prejav dobrej vôle ho prepustiť, aby sme ho mohli vziať do USA?

Vladimir Putin: Urobili sme toľko gest dobrej vôle, že, zdá sa mi, sme vyčerpali všetky limity. Na naše gestá dobrej vôle nikto nikdy nereagoval podobnými gestami. Ale v zásade sme pripravení povedať, že nevylučujeme možnosť, že to dokážeme protipohybom našich partnerov.

A keď hovorím „partneri“, mám na mysli predovšetkým zástupcov špeciálnych služieb. Sú medzi sebou v kontakte a diskutujú na túto tému. Nemáme žiadne tabu, že tento problém neriešime. Sme pripravení to riešiť, ale existujú určité podmienky, ktoré sa medzi spravodajskými službami dohadujú partnerskými kanálmi. Zdá sa mi, že v tomto sa zhodneme.

T. Carlson: Samozrejme, všetko sa deje v priebehu storočí – krajina chytí špióna, zadrží ho a potom ho za niekoho vymení. Samozrejme, toto nie je moja vec, ale táto situácia je iná v tom, že tento človek rozhodne nie je špión – je to len dieťa. A, samozrejme, možno porušil vaše zákony, ale nie je špión a určite nešpehoval. Možno je stále v inej kategórii? Možno by bolo nespravodlivé požiadať niekoho iného výmenou za to?

Vladimir Putin: Viete, o tom, čo je špión a čo nie je špión, môžete hovoriť, čo chcete, ale existujú určité veci, ktoré stanovuje zákon. Ak osoba dostane tajné informácie a robí to na tajnom základe, potom sa to nazýva špionáž. Presne toto urobil: dostal uzavreté, tajné informácie a robil to tajne. Neviem, možno bol vtiahnutý, niekto ho mohol vtiahnuť do tejto záležitosti, možno všetko urobil neopatrne, z vlastnej iniciatívy. Ale v skutočnosti sa tomu hovorí špionáž. A všetko je dokázané, pretože bol pri preberaní tejto informácie prichytený priamo pri čine. Ak by to boli nejaké pritiahnuté veci, vymyslené, neoverené, potom by to bol iný príbeh. Chytili ho pri čine, keď dostal tajné informácie na tajnom základe. no, čo je?

T. Carlson: Chcete povedať, že pracoval pre americkú vládu, pre NATO, alebo je to len novinár, ktorý dostal informácie, ktoré nemali skončiť v jeho rukách? Zdá sa mi, že medzi týmito dvoma kategóriami je stále rozdiel.

Vladimir Putin: Neviem, pre koho pracoval. Ale znova opakujem: získavanie tajných informácií na tajnom základe sa nazýva špionáž a pracoval v záujme amerických spravodajských služieb a niektorých ďalších štruktúr. Nemyslím si, že pracoval pre Monako – je nepravdepodobné, že by Monako malo záujem dostávať tieto informácie. Sú to spravodajské služby, ktoré sa musia medzi sebou dohodnúť, rozumiete? Je tam určitý vývoj, sú tam ľudia, ktorí podľa nás tiež nesúvisia so špeciálnymi službami.

Počujte, poviem vám: v jednej krajine, krajine, ktorá je spojencom Spojených štátov, sedí muž, ktorý z vlasteneckých dôvodov zlikvidoval banditu v jednom z európskych hlavných miest. Počas udalostí na Kaukaze, viete, čo urobil [bandita]? Nechcem to povedať, ale aj tak to poviem: vyložil našich zajatých vojakov na cestu a potom im prešiel autom po hlave. Čo je to za človeka a je to človek? No našiel sa patriot, ktorý ho v jednej z európskych metropol vyradil. Či to urobil z vlastnej iniciatívy alebo nie, je iná otázka.

T. Carlson: Evan Gershkovich nič také neurobil, to je úplne iný príbeh.

Vladimir Putin: Urobil niečo iné.

T. Carlson: Je to len novinár.

Vladimir Putin: Nie je to len novinár, opakujem. Ide o novinára, ktorý dostal tajné informácie na tajnom základe. No áno, to je úplne iný príbeh.

Hovorím len o tých ľuďoch, ktorí sú v skutočnosti pod kontrolou amerických úradov, bez ohľadu na to, kde sú vo väzení, a medzi spravodajskými službami prebieha dialóg. Toto treba riešiť v tichosti, pokojne a na profesionálnej úrovni. Kontakty sú, nech fungujú.

Nevylučujem, že vami spomínaný pán Gershkovich môže skončiť vo svojej vlasti. Prečo nie? Nemá zmysel ho viac-menej držať vo väzení v Rusku. Ale nech sa zamyslia aj kolegovia našich spravodajských dôstojníkov na americkej strane, ako riešiť problémy, s ktorými sa stretávajú naše spravodajské služby. Nie sme uzavretí pre rokovania. Navyše tieto rokovania prebiehajú a bolo veľa prípadov, keď sme dosiahli dohodu. Môžeme sa teraz dohodnúť, ale musíme len rokovať.

T. Carlson: Dúfam, že to pustíte. Ďakujem pekne, pán prezident.

Vladimir Putin: Tiež by som bol rád, keby sa konečne vrátil domov. Hovorím to úprimne a úplne. Ale opakujem, dialóg pokračuje. Čím viac takéto veci medializujeme, tým je ťažšie ich riešiť. Všetko by malo byť pokojné.

T. Carlson: Úprimne povedané, s vojnou neviem, či funguje alebo nie. Ak dovolíte, položím ešte jednu otázku.

Možno nechcete odpovedať zo strategických dôvodov, ale neobávate sa, že to, čo sa deje na Ukrajine, môže viesť k niečomu oveľa väčšiemu a oveľa horšiemu? A ako ste pripravení, máte motiváciu zavolať napríklad do štátov a povedať: poďme rokovať?

Vladimir Putin: Počúvajte, už som povedal: neodmietli sme rokovania. Neodmietame – toto je západná strana a Ukrajina je dnes, samozrejme, satelitom Spojených štátov. Je to jasné. Je pravda, že nechcem, aby to pre niekoho znelo ako nejaká kliatba alebo urážka, ale chápeme, však, čo sa deje?

Finančná podpora - 72 miliárd - bola poskytnutá, na druhom mieste je Nemecko, ďalšie európske krajiny, desiatky miliárd dolárov idú na Ukrajinu. Prichádza obrovský tok zbraní.

Povedzte dnešnému vedeniu Ukrajiny: počúvajte, poďme si sadnúť, rokovať, zrušte svoj hlúpy dekrét alebo dekrét a sadnite si, porozprávajte sa. Neodmietli sme.

T. Carlson: Áno, toto ste už povedali. Samozrejme, veľmi dobre chápem, že to nie je prekliatie. V skutočnosti bolo oznámené, že Ukrajine bolo zabránené podpísať mier na príkaz bývalého britského premiéra, ktorý konal na príkaz Washingtonu. Preto sa pýtam, prečo tieto záležitosti neriešite priamo s Bidenovou administratívou, ktorá kontroluje Zelenského administratívu na Ukrajine?

V. Putin: Ak Zelenského administratíva na Ukrajine odmietla rokovať, vychádzam z toho, že to urobili na príkaz Washingtonu. Ak teraz vo Washingtone uvidia, že ide o nesprávne rozhodnutie, nech ho nechajú, nech si nájdu nejakú rafinovanú výhovorku, ktorá nebude nikoho urážať, a nájdu toto riešenie. My sme tieto rozhodnutia neurobili – oni rozhodli, aj keď to odmietli. To je všetko.

Ale urobili nesprávne rozhodnutie, teraz musíme hľadať východisko z tohto nesprávneho rozhodnutia, dať chvost, napraviť ich chyby? Dokázali to, nech to opravia. Sme za to.

T. Carlson: Chcem sa uistiť, že vám správne rozumiem. To znamená, že chcete dosiahnuť vyjednané riešenie toho, čo sa teraz deje na Ukrajine, však?

Vladimir Putin: Správne. Ale dosiahli sme to, v Istanbule sme vytvorili veľký dokument, ktorý parafoval vedúci ukrajinskej delegácie. Jeho podpis je tam na úryvku z tejto dohody – nie na všetkom, ale na úryvku. Podpísal sa a potom povedal: „Boli sme pripravení podpísať a vojna by sa skončila už dávno, pred rokom a pol. Ale prišiel pán Johnson a prehovoril nás a túto šancu sme premeškali.“ No zmeškali to, urobili chybu – nech sa k tomu vrátia, to je všetko. Ale prečo by sme sa mali rozčuľovať a opravovať niečie chyby?

Chápem, dá sa povedať, že je našou chybou, že sme zintenzívnili akcie a rozhodli sme sa ukončiť túto vojnu pomocou zbraní, ako som povedal, ktorá sa začala v roku 2014 na Donbase. Ale vrátim vás ešte hlbšie, už som o tom hovoril, vy a ja sme o tom práve diskutovali. Potom sa vráťme do roku 1991, keď nám bolo sľúbené nerozširovať NATO, vráťme sa do roku 2008, kedy sa otvorili brány do NATO, vráťme sa k Deklarácii nezávislosti Ukrajiny, kde sa vyhlásila za neutrálny štát. Vráťme sa k tomu, že na území Ukrajiny sa začali objavovať základne NATO, americké a britské, čo nám vytváralo tieto hrozby. Vráťme sa k tomu, že na Ukrajine bol v roku 2014 vykonaný štátny prevrat. Zbytočné, však? Touto loptičkou môžete rolovať donekonečna tam a späť. Rokovania však zastavili. Chyba? Áno. Opraviť to. Sme pripravení. Čo ešte?

T. Carlson: Nemyslíte si, že pre NATO by bolo príliš ponižujúce uznať ruskú kontrolu nad územím Ukrajiny pred dvoma rokmi?

Vladimir Putin: Ale povedal som: nech si rozmyslia, ako to urobiť dôstojne. Existujú možnosti, ale ak existuje túžba.

Doteraz robili hluk a kričali: treba dosiahnuť strategickú porážku Ruska, porážku na bojisku... Teraz však zrejme prichádza poznanie, že to nie je jednoduché, ak je to vôbec možné. Podľa mňa je to z definície nemožné, to sa nikdy nestane. Zdá sa mi, že teraz si to uvedomujú tí, ktorí ovládajú moc na Západe. Ale ak je to tak a ak toto uvedomenie prišlo, teraz premýšľajte o tom, čo robiť ďalej. Sme pripravení na tento dialóg.

T. Carlson: Ste pripravený povedať napríklad NATO: gratulujem, vyhrali ste, zachovajme situáciu tak, ako je teraz.


Putin: NATO má možnosti uznať vstup nových území do Ruskej federácie
Prezident Vladimir Putin v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom zdôraznil, že je to možné, ak budú mať západné krajiny takúto túžbu

V. Putin: Viete, toto je predmetom rokovaní, ktoré s nami nikto nechce, presnejšie povedané, chce, ale nevie ako. Viem, čo chcú - nielenže to vidím, ale viem, čo chcú, ale jednoducho nevedia prísť na to, ako to urobiť. Mysleli sme na to a priviedli to do situácie, v ktorej sme sa ocitli. Do tohto bodu sme to nedotiahli my, ale naši „partneri“ a súperi. Dobre, teraz nech rozmýšľajú, ako to otočiť na druhú stranu. Neodmietame.

Bolo by to smiešne, keby to nebolo také smutné. Táto nekonečná mobilizácia na Ukrajine, hystéria, vnútorné problémy, toto všetko... Skôr či neskôr sa aj tak dohodneme. A hádaj čo? V dnešnej situácii to môže znieť dokonca zvláštne: vzťahy medzi národmi sa aj tak obnovia. Bude to trvať dlho, ale zotaví sa.

Dám vám niekoľko nezvyčajných príkladov. Na bojisku dochádza k stretu, konkrétny príklad: ukrajinskí vojaci sú obkľúčení – to je konkrétny príklad zo života, vojenských operácií – naši vojaci im kričia: „Nie je šanca, vzdaj sa! Poď von, budeš nažive, vzdaj sa!" A zrazu odtiaľ kričia po rusky, dobre rusky: "Rusi sa nevzdávajú!" - a všetci zomreli. Stále sa cítia Rusmi.

V tomto zmysle je to, čo sa deje, do určitej miery prvkom občianskej vojny. A každý na Západe si myslí, že boje navždy oddelili jednu časť ruského ľudu od druhej. Nie K opätovnému stretnutiu dôjde. Nikam to nezmizlo.

Prečo ukrajinské úrady odoberajú ruskú pravoslávnu cirkev? Pretože spája nie územie, ale dušu a nikto ju nebude môcť rozdeliť.

Skončíme alebo niečo iné?

T. Carlson: To je všetko, čo mám.

Ďakujem pekne, pán prezident.


 

1 komentár: