07 augusta 2015

Európa už pripomína Titanic



Hoci internetoví Talleyrandi a Napoleoni to vidia inak, situácia na Donbase a na celej Ukrajine je len jedným z úsekov globálneho frontu. V skutočnosti je vojna vždy až ten úplne posledný argument. Pritom je spojený so značným rizikom.
To, o čo ide, sa vojnou nikdy nezačína a vojnou sa ani nekončí. Vojna je prechodnou etapou v situácii, keď kompromis nie je možný a vytvára nové podmienky, v ktorých kompromis bude možný alebo bude nevyhnutný, vďaka tomu, že jedna zo strán konfliktu zmizne zo scény. Aj preto nebývajú všetky politické rozhodnutia zrozumiteľné obyvateľstvu a armáde.
Napríklad pruský kancelár a neskôr kancelár Nemeckej ríše Otto von Bismarck - napriek naliehaniu kráľa a budúceho cisára Wilhelma I. a žiadostiam pruskej generality - si za rakúsko-prusko-talianskej vojny v roku 1866 okupáciu Viedne dokázal odpustiť a mal úplnú pravdu.
Práve tým totiž urýchlil uzavretie mieru podľa pruských podmienok a navyše dosiahol to, že sa Rakúsko-Uhorsko už navždy, až do svojho zániku v roku 1918, stalo mladším partnerom Pruska a Nemeckej ríše.
Smerodajné je preto to, o čo konkrétne ide politikom a ako politici vidia podmienky povojnového kompromisu. Z tohto pohľadu je možné porozumieť tomu, prečo bojové operácie nadobudli práve ráz dlhotrvajúcej občianskej vojny a periodických prímerí nielen na Ukrajine, ale aj v Sýrii.
Názor kyjevských politikov je nepodstatný - tí totiž už o ničom nerozhodujú. To, že je Ukrajina riadená zvonku sa už ani netutle a to, či sú tí ministri Estónci alebo Gruzínci je úplne jedno - americkí sú tak, či tak.
Rovnako mizivú váhu má to, čo si o budúcnosti myslia lídri Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Obe existujú len vďaka ruskej podpore a kým ich Rusko podporuje, musia byť Rusku garantované jeho záujmy. V stávke je toho príliš veľa na to, aby sa samostatne rozhodovali nejaký Zacharčenko, Plotnickij, či ktokoľvek iný.
Na EÚ mnohé záviselo len do konca minulého leta, kedy bolo vojne možné predísť, prípadne ju zaraziť na začiatku.
Vtedy by tvrdá, principiálne protivojnová pozícia Európskej únie prišla práve včas. Umožnila by blokovať americké kroky podnecujúce vojnu  a urobila EÚ samostatným a dôležitým geopolitickým hráčom.
EÚ však túto možnosť premárnila a zachovala sa ako verný vazal USA. V dôsledku toho je dnes Európa pred vnútornými otrasmi a nič nebráni tomu, aby ju v najbližších rokoch stihol osud Ukrajiny. S väčším hrmotom a s väčšími potokmi krvi, ale aj s menším výhľadom do budúcnosti, že sa všetko urovná, pretože príde ktosi kto urobí poriadok.
EÚ má dnes na výber jednu z dvoch možností - buď zostať rukojemníkom USA alebo sa primknúť k Rusku.
V závislosti na tej možnosti, ktorú si zvolí, to odnesie buď len ľahkým ľaknutím sa z toho, že časť periférie Európy odpadne a niektoré krajiny prejdú fragmentáciou, alebo sa celá zrúti do kolapsu.
  Úmerne s neochotou európskych elít rozísť sa s USA je však kolaps fatálny.
Nás by mali zaujímať názory dvoch veľkých hráčov určujúcich konfiguráciu globálneho frontu a stretavajúcich sa vo vojne novej generácie, v 3. svetovej vojne "informačných sietí". 
Týmito hráčmi sú USA a Rusko.
Pozícia USA je zrozumiteľná a jasná. V druhej polovici 90. rokov Washington definitívne premárnil svoju šancu v tichosti zreformovať ekonomiku studenej vojny a vyhnúť sa tak nevyhnutnej kríze systému, ktorého rozvoj je limitovaný konečnosťou planéty Zem a všetkých jej zdrojov, vrátane ľudských. 
To však bolo v rozpore s potrebou donekonečna zvyšovať emisiu dolárov a ich množstvo v obehu.
  Len čo Rusko dalo najavo svoje právo rozhodovať sa samostatne, stretu s USA sa už nedalo vyhnúť. Vtedy už mohli agóniu systému USA, ktorý je založený na okrádaní zvyšku sveta, predĺžiť len krajiny tretieho sveta, potom potencionálni konkurenti, potom spojenci a vo finále aj najbližší priatelia. Okrádanie sveta však môže pokračovať len dovtedy, kým sú USA svetovým hegemónom. O tejto hegemónii dnes nikto nepochybuje. 
  Práve preto od momentu, kedy Rusko deklarovalo svoje právo samostatne sa politicky rozhodovať, aj keď len v regionálnej, nie globálnej dimenzii, nemohlo neprísť k stretu s USA. Tento stret sa už pokojným kompromisom uzavrieť nedá.
  Pre USA sa kompromis s Ruskom rovná dobrovoľne rezignovať na hegemóniu. A s ním nevyhnutne aj rýchla systémová katastrofa, nielen po ekonomickej a politickej stránke, ale aj s paralýzou štátnych inštitúcií a s nespôsobilosťou štátu plniť svoje funkcie. 
  Ak vyhrajú USA, čaká systémová katastrofa Rusko. Po vzbure Ruska vládnuca trieda USA potrestá všetkých, kto sa na vzbure zúčastňujú likvidáciou, väzením a konfiškáciou, eróziou štátu, anexiou významných teritórií a anihiláciou vojenskej sily Ruska.
 Z tohto dôvodu je dôležité porozumieť tomu, čo chce dosiahnuť ruské vedenie, konkrétne prezident Vladimír Putin.
  Pretože vojna potrvá až do víťazstva jednej strany a všetky prechodné dohody musíme chápať len ako dočasné prímerie, time-out nevyhnutný na nabranie nových síl, na mobilizáciu nových zdrojov a na hľadanie ďalších spojencov.
Rozumieť Putinovej stratégii a taktike treba aj s ohľadom na štruktúru ruského mocenského systému. Nie je, ako to mnohí tvrdia, autoritársky, ale je založený na autorite. Nestojí na legislatívne zakotvenej moci vrcholného predstaviteľa, ale na autorite človeka, ktorý stojí v čele, ktorý ten systém vybudoval a ktorý ho núti efektívne fungovať.
Putin sám sa za pätnásť rokov, keď stojí na špičke mocenskej pyramídy, snažil - nehľadiac na zložité vonkajšie aj vnútorné podmienky - posilniť úlohu vlády, zákonodarného zboru a dokonca územných orgánov. Už len preto, že žiaden politik nevládne večne a kľúčovým atribútom stability systému je zabezpečenie politickej kontinuity. Bez ohľadu na to, kto je konkrétne pri moci. Zatiaľ sa mu nepodarilo dosiahnuť úplnú autonómiu riadenia a jeho potenciál fungovať bez prezidentského dohľadu. Putin je aj naďalej kľúčovým článkom celého systému práve preto, že dôveru populácie osobne magnetizuje a to i v čase, keď sa systém v podobe štátnej moci a jednotlivých inštitúcií, teší oveľa menšej dôvere.
Pätnásť rokov viedol Putin po Jeľcinovej ére Rusko k renesancii v podmienkach americkej hegemónie vo svetovej politike. 
Washington mal možnosť značne ovplyvňovať vnútornú politiku samotného Ruska. Tým exaktnejšie musel Putin chápať, aký boj vedie a s kým. Inak by sa tak dlho neudržal. Dosiahnutie úrovne, kedy už Rusko vo vzťahu k USA začalo pripúšťať konfrontáciu, rástlo veľmi pomaly. V podstate nepozorovane.
Rusko na prvé pokusy o farebný prevrat na Ukrajine v rokoch 2000 - 2002, akým boli kazetový škandál, kauza Gongadze a akcie Ukrajina bez Kučmu, nereagovalo vôbec. Svoje alternatívne stanovisko síce avizovalo, aktívne však do diania nevstupovalo ani počas prevratov v Gruzínsku v novembri 2003 - januári 2004 a ani na Ukrajine v novembri 2004 - januári 2005.
Proti Gruzínsku ako americkému spojencovi Rusko nasadilo vojská až v roku 2008 v Osetsku a Abcházsku.
Ale v roku 2012 ruské plavidlá už dávali najavo pripravenosť ku konfrontácii s flotilami USA a ich spojencami v Sýrii.
V roku 2013 Rusko začalo ekonomické kroky proti Janukovyčovmu režimu a prispelo k odhaleniu škôd, ku ktorým by viedol podpis asociačných dohôd Ukrajiny s EÚ.
Putin v každej konkrétnej fáze mieru dávkoval konfrontáciu s USA po hranicu, ktorú už Rusko nebolo ochotné akceptovať. 
Ukrajinu Moskva pred prevratom zachrániť nemohla - pre podlosť, zbabelosť a hlúposť tých, čo stáli v jej čele. Nielen Janukovyča, ale všetkých bez výnimky.
Po februárovom ozbrojenom prevrate v roku 2014 v Kyjeve však Ukrajina s Washingtonom vstúpila do otvorenej konfrontácie s Ruskom. Ak až dovtedy sa konflikty striedali s obdobiami zlepšenia vzťahov, od začiatku roku 2014 sa rusko-americké vzťahy razantne zhoršili a takmer okamžite dosiahli bod, ktorého prekročenie by v predjadrovej ére viedlo automaticky k vyhláseniu vojny.
Ak si dnes Rusko, čo do stupňa konfrontácie, medze už nekladie, znamená to, že Putin dospel k záveru, že vo vojne sankcií, v boji nervov, v informačnom boji, v občianskej vojne na Ukrajine, aj v ekonomickom boji môže už Rusko neprehrať. Putin už počíta s víťazstvom.
A práve podľa toho, ako Putin starostlivo pripravuje svoje kroky a snaží sa predvídať všetky nečakané momenty, možno usúdiť, že sa ruské vedenie už rozhodlo neustupovať USA. Zrejme disponuje dvojakou trojakou zárukou, že môže vyhrať.
Rozhodnutie Ruska vstúpiť s Washingtonom do konfliktu nepadlo až v roku 2014, ani v roku 2013. 
Výzvou, kedy Rusko už nemohlo ponechať počínanie USA bez reakcie, bola vojna 8. augusta 2008. V rokoch 2008 - 2010 však bol nielen vojenský, či ekonomický potenciál zdrojov USA, ale komplexný potenciál, výrazne väčší než dnes - a potenciál Ruska oproti súčasnosti omnoho slabší.
Hlavnou úlohou Ruska preto bolo dosiahnuť, aby spor nenarastal explozívne, ale len pozvoľna. Zatiaľ, čo otvorenú konfrontáciu, kedy idú masky dole, tak ako je to dnes a všetkým dochádza, že vojna sa už začala, bolo treba čo najviac oddialiť. V ideálnom prípade ju nedopustiť vôbec.
USA každým rokom slabli, zatiaľ čo Rusko silnelo.
Boli to objektívne trendy, zastaviť to nešlo a s istotou sa dalo prejudikovať, že v období 2020 - 2025 bez toho, že by došlo na akúkoľvek konfrontáciu, bude s americkou hegemóniou koniec. 
USA tak už nebudú riešiť, ako vládnuť svetu, ale ako sa zachrániť pred vnútornou katastrofou.
Aj preto je ďalšou Putinovou prioritou udržať mier, či aspoň zdanie mieru, čo možno najdlhšie. Pretože práve mier je objektívne výhodou pre Rusko dosahujúce ten istý politický výsledok bez toho, aby ich to stálo gigantické náklady, za celkovo značne priaznivejšej situácii vo svete.
Tak ako sa v podmienkach mieru na Donbase kyjevská junta zrúti sama, neexistuje za podmienok globálneho mieru sila schopná odvrátiť definitívnu autodeštrukciu vojensko-politického a finančne-ekonomického systému vybudovaného v USA. Aj preto Rusko vytrvalo ponúka mier. Kroky Ruska sú inšpirované Maximom Sun-c': Najlepšia vojna je tá, ktorá sa ani nezačala.
Je nepochybné, že vo Washingtone nepracujú hlupáci, nech už hovoria na danú tému ruské talk-show a proruskí bloggeri čokoľvek.
V USA situáciu, v ktorej sa ocitli, chápu dokonale. Sú si navyše vedomí aj toho, že Rusko ich likvidáciu v pláne nemá a je ochotné spolupracovať ako rovný s rovným. Takáto spolupráca je však vďaka svetovej sociálno-ekonomickej situácii pre USA neprijateľná. Ekonomický krach a sociálne explózie nastanú skôr, než Washington stihne vykonať potrebné reformy. O to rýchlejšie, že paralelne bude potrebné  reformovať aj EÚ.
Okrem toho v USA za posledných dvadsaťpäť rokov vyrástla politická elita, ktorá si na status šéfa sveta zvykla. To, že jej niekto môže urobiť čiaru cez rozpočet, nechápe. 
Pre predstaviteľa vládnucej triedy USA, nie až tak biznisu, ako skôr z byrokracie, je predstava, že sa z vládcu nad osudmi divokých domorodcov stanú rovnoprávnou zmluvnou stranou, neprijateľná. Zhruba tak, ako keby niekto navrhol Gladstoneovi, či Disraelimu, aby sa stali premiérmi Zulukafrov.
Pre USA je tak, na rozdiel od Ruska, vojna tým, bez čoho sa nezaobíde.

Každá vojna je v zásade stretom zdrojov. Vyhráva spravidla ten, kto má zdrojov viac, môže mobilizovať viac vojakov, vyrobiť viac tankov, plavidiel a lietadiel. Hoci je pravda, že sa v minulosti niekedy podarilo strategicky prehranú vojnu vyhrať vojenskou taktikou priamo na bojovom poli. Napríklad v prípade Alexandra Macedónskeho, Fridricha Veľkého, ale aj Adolfa Hitlera v rokoch 1939 - 1940.
Jadrové veľmoci si to však na bojovom poli rozdať nemôžu. Základná otázka, akými zdrojmi disponujú, tak nadobúda prvoradý význam.
Práve preto sme v minulom roku boli svedkami urputného boja, ktorý Rusko a USA zvádzali o spojencov. Rusko v ňom vyhralo. Na strane USA stojí len EÚ, Kanada, Austrália a Japonsko a ešte k tomu nie vždy bezpodmienečne, Rusku sa na svoju podporu podarilo zmobilizovať BRICS, pevne sa uchytiť v Latinskej Amerike a začať USA vytláčať z Ázie a severnej Afriky.
Ak to zosumarizujeme podľa hlasovania v OSN, ukáže sa, že spolu s Ruskom, a podpore Ruska sa rovná už aj absencia oficiálnej podpory USA, vystupujú krajiny, na ktoré pripadá okolo 60% svetového HDP, t.j. viac ako 2/3 obyvateľstva a okolo 3/4 zeme. Rusko tak dokázalo zmobilizovať viac zdrojov.
V danom kontexte sa pre USA ponúkali dva varianty. Tá prvá dávala šancu na úspech a rozbehla sa v prvých dňoch ukrajinskej krízy. Tkvela v snahe donútiť Rusko k tomu, aby si vybralo medzi zlým a ešte horším. Aby sa Rusko buď zmierilo s tým, že na jeho hraniciach vznikne nacistický štát a Rusku tak razantne poklesne medzinárodná prestíž, dôvera a podpora zo strany spojencov a za pomerne krátku dobu ho neminie ani útok vnútorných a vonkajších proamerických síl bez šance úder zvládnuť. Druhá varianta sa núkala, aby Rusko na Ukrajinu vyslalo armádu, rýchlo zmietlo juntu, ktorá sa ešte nestačila etablovať, reštaurovať legálnu Janukovyčovu vládu, pritom by však Rusko čelilo obvineniu z agresie proti nezávislému štátu a z potlačenia ľudovej revolúcie. Na Ukrajine by si tak Rusko vykoledovalo nespokojnosť a nevyhnutnosť podporovať bábkový režim v Kyjeve a vynakladať tým enormné vojenské, ekonomické, diplomatické zdroje.
Rusko tieto varianty obišlo. K bezprostrednej invázii nedošlo. S Kyjevom bojuje Donbas. Teraz musí do bábkového kyjevského režimu odsúdeného na krach nezmyselne pumpovať deficitné zdroje Amerika - a Rusko môže v pokoji ponúkať mier.
Amerika preto iniciuje plán B. Ak nie si schopný určité územie udržať a zabrániť tomu, aby padlo do rúk protivníka, treba ho maximálne zdecimovať, aby protivník, až vyhrá, dopadol horšie, než keby prehral ​​a všetky svoje zdroje utopil na konto holého prežitia spustošeného územia a snahu mu vrátiť život.
Preto USA okrem politickej rétoriky prestali Ukrajine pomáhať a povzbudzujú ju k tomu, aby občiansku vojnu rozšírila na celé teritórium krajiny. Ukrajina má zhorieť nielen v Donecku a Luhansku, ale aj v Kyjeve a Ľvove.
Cieľom je zdevastovať všetko, na čom sú ľudia existenčne závislí a doviesť ich na prah holého prežitia. Potom sa na území Ukrajiny vynoria milióny hladných, veľmi zlých a po zuby ozbrojených ľudí, ktorí povedú krvavú rež o kus krajca. Zastaviť túto rež dokáže len zahraničná vojenská prítomnosť a obrovské finančné injekcie do nasýtenia obyvateľstva a do oživenia ekonomiky až do chvíle, kým sa Ukrajina nedokáže nakŕmiť sama.
Že všetky tieto náklady by padli na konto Ruska, sa rozumie samo sebou. Putin má pravdu v tom, že nielen štátny rozpočet, ale všetky vládne zdroje Ruska, vrátane vojenských, by v takom prípade praskali vo švíkoch a mohli by sa zrútiť. 
Preto je úlohou Ruska nedopustiť, aby Ukrajina vzplanula skôr, než bude domobrana schopná dostať situáciu rýchlo pod kontrolu. Obete, aj devastáciu treba minimalizovať a udržať aspoň akú-takú ekonomiku a elementárnu prevádzku veľkých miest, aby obyvateľstvo síce žilo len tak-tak, ale stále prežívalo a nie umieralo. Potom si Ukrajinci podajú nacistických banditov sami.
Tu sa Putinovi rysuje spojenec v podobe EÚ.
USA sa proti Rusku po celú dobu snažili nasadzovať práve európske prvky. Tým viac to v Európe, v beztak slabom článku, začalo urýchľovať odstredivé procesy, dozrievajúce už dávno. Európa síce nie je pripravená postaviť sa USA, avšak Ukrajiny v plameňoch sa bojí ako smrti. Európa skončí, ak sa na jej východných hraniciach zo zruinovanej Ukrajiny vyvalí nielen do Ruska uzatvoreného nárazníkovým pásmom ľudových republík, ale do celej EÚ, milióny ozbrojených ľudí a také dobroty ako sú narkobiznis, dodávky zbraní každému, kto zaplatí, export terorizmu atď. To Európska únia nezvládne. Dnes jej stačí migrácia z Afriky, aby bola vyvedená z konceptu.
Preto sa Hollande a Merkelová vôbec poprvýkrát za celú dobu konfliktu pokúšajú požiadavky USA nielen sabotovať tým, že sa odhodlali k minimálnym samostatným krokom v snahe dosiahnuť na Ukrajine síce nie kompromisného mieru, ale aspoň prímeria.
Ak ukrajinské územie zhorí rýchlo, z EÚ to urobí nespoľahlivého partnera, ochotného, ak nie priamo prejsť do ruského tábora, potom prinajmenšom pripraveného zaujať neutrálnu pozíciu. Preto je Washington v rámci svojej stratégie nútený škrtať zápalkami aj pod Európou.
Komplex občianskych i medzištátnych vojen na kontinente, ktorý je nabitý zbraňami všetkého druhu a kde žije vyše pol miliardy ľudí, je neporovnateľne vážnejší, než občianska vojna na Ukrajine.
USA pritom od Európy delí Atlantik. Nádej, že to za La Manche nejako prečká, si môže robiť aj Británia. 
Zato Rusko a EÚ spája dlhá spoločná hranica. Požiar od Atlantiku po Karpaty za situácie, kedy od Karpát až po Dneper budú visieť obesenci, Rusku ani trochu nevyhovuje.
A to je ďalší dôvod, prečo sa Putin snaží tie najhoršie dôsledky požiaru Ukrajiny i požiaru Európy stoj čo stoj neutralizovať. Predísť im úplne nie je možné. Ak si USA zaumienia, požiar jednoducho založia. Tým viac to chce mať možnosti uhasiť ho rýchlo a nenechať zhorieť to, čo má zo všetkého najväčšiu hodnotu.
Putin si tak v snahe ubrániť zákonné záujmy Ruska praje mier, mier a ešte raz mier, lebo práve mier umožňuje dosiahnuť zo všetkého najefektívnejšieriešenie s najmenšími nákladmi. A tak, ako mier už z jednej strany nie je možný a prímeria sú stále virtuálnejšie a krehkejšie tým, čo Putin zároveň potrebuje je, aby vojna skončila čím skôr.
Chceme podčiarknuť, že ak ešte pred rokom sa dal dosiahnuť mier za podmienok pre Západ maximálne výhodných, potom dnes už to neprichádza do úvahy a podmienky sa budú stále viac a viac zhoršovať. 
Formálne sa nezmenilo nič, mier v podstate za akýchkoľvek podmienok je pre Rusko stále výhodný. Zmenila sa len jedna, zato však tá najdôležitejšia zložka - verejná mienka. Ruská spoločnosť prahne po víťazstve a odplate. A pretože v Rusku moc, ako sme to uviedli vyššie, nie je autoritárska, ale založená na autorite, verejná mienká pre ňu, na rozdiel od krajín tradičnej demokracie, nie je prázdnou nádobou.
Putin je hlavným článkom len dovtedy, kým sa teší autorite u väčšiny populácie. Ak stratí jeho podporu, systém to zbaví stability, keďže ruské politicum porovnateľnú figúru zatiaľ nevygeneroval.
Moc sa autorite teší, len kým uvádza v život želanie más. Rozprášenie ukrajinského nacizmu, hoci len diplomatické, musí byť zrejmé a nesporné, lebo dnes príjme Rusko kompromis už len na tomto základe.
Celkové rozloženie síl, priority a možnosti strán tak, nehľadiac na Putinovo prianie a záujmy Ruska, smerujú k tomu, že vojna, majúca ešte vlani skončiť v hraniciach Ukrajiny, zasiahne takmer nevyhnutne aj Európu. A tu sa dá už len hádať, čo sa ukáže efektívnejšie - americký benzín alebo ruský hasiaci prístroj.
Na to, že hranicou mierového úsilia ruského vedenia nebudú jeho priania, ale reálne možnosti, sa však dá vziať jed.
Proti vôli ľudu a behu dejín nemožno bojovať, dokonca ani s každým zvlášť, nieto ak sa strany spoja, takže jediným rozumným krokom skúseného politika je to, čo ľud chce a kadiaľ historický proces mieri, porozumieť a podporiť to zo všetkých síl.
V danom kontexte  je zo strany Ruska potrebné uspokojiť želania stúpencov toho, aby sa Novorusko etablovalo ako samostatný štát a tým sa obmedzil rozsah hroziaceho požiaru. Bude to však zároveň pekne drahý špás.
Ruský ľud bude logicky postavený pred otázku: Ak žijú v Novorusku Rusi, ktorých sme zachraňovali pred nacistami, prečo potom musia žiť v inom štáte? A ak snáď v inom štáte žiť chcú, prečo má potom ich mestá rekonštruovať Rusko? Na tieto otázky existuje jediná rozumná odpoveď - začleniť Novorusko do Ruska. Tým skôr, že bojovať tam síce kto má, ale s manažérmi to bude horšie. A akonáhle sa do Ruska bude môcť začleniť časť Ukrajiny, môže to urobiť aj celá. Tým skôr, že v čase, keď riešenie tejto otázky vyvstane, tu už EÚ, čoby alternatíve euroázijskej voľby nebude.
O znovuzjednotení bude rozhodovať federatívna Ukrajina ako celok a nie akési útvary, vymykajúce sa chápaniu. Na to, ako kresliť politickú mapu, je podľa nás napokon priskoro.
S vojnou na Ukrajine sa do konca tohto roka očividne podarí skoncovať. Bude pokračovať, ak sa USA podarí preniesť požiar do EÚ a potom riešenie teritoriálnych problémov potrvá minimálne pár rokov. A možno aj dlhšie.
Mier je pre Rusko výhodný. Lebo práve v mierových podmienkach, vďaka teritoriálnej prestavbe, narastá základňa ruských zdrojov, Rusko získava vo svete nových spojencov z radov bývalých partnerov USA a dochádza k marginalizácii Washingtonu.

Prevzaté: Rostislav Iščenko



25 komentárov:

  1. Nekomentujem, len kvitujem záverečnú časť úvahy od autora, v ktorej vidi reálne východiská z vojny na Ukrajine, ktoré východiská ak nemienia dopustiť USA, tak im ide naozaj až o rozpútanie vojnového požiaru v celej Európe, čo sa im nesmie dovoliť a odpustiť - "... V danom kontexte je zo strany Ruska potrebné uspokojiť želania stúpencov toho, aby sa Novorusko etablovalo ako samostatný štát a tým sa obmedzil rozsah hroziaceho požiaru. Bude to však zároveň pekne drahý špás.
    Ruský ľud bude logicky postavený pred otázku: Ak žijú v Novorusku Rusi, ktorých sme zachraňovali pred nacistami, prečo potom musia žiť v inom štáte? A ak snáď v inom štáte žiť chcú, prečo má potom ich mestá rekonštruovať Rusko? Na tieto otázky existuje jediná rozumná odpoveď - začleniť Novorusko do Ruska. Tým skôr, že bojovať tam síce kto má, ale s manažérmi to bude horšie. A akonáhle sa do Ruska bude môcť začleniť časť Ukrajiny, môže to urobiť aj celá. Tým skôr, že v čase, keď riešenie tejto otázky vyvstane, tu už EÚ, čoby alternatíve euroázijskej voľby nebude.
    O znovuzjednotení bude rozhodovať federatívna Ukrajina ako celok a nie akési útvary, vymykajúce sa chápaniu. Na to, ako kresliť politickú mapu, je podľa nás napokon priskoro.
    S vojnou na Ukrajine sa do konca tohto roka očividne podarí skoncovať. Bude pokračovať, ak sa USA podarí preniesť požiar do EÚ a potom riešenie teritoriálnych problémov potrvá minimálne pár rokov. A možno aj dlhšie.
    Mier je pre Rusko výhodný. Lebo práve v mierových podmienkach, vďaka teritoriálnej prestavbe, narastá základňa ruských zdrojov, Rusko získava vo svete nových spojencov z radov bývalých partnerov USA a dochádza k marginalizácii Washingtonu."

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bohužel zóna konfliktu není jen na Ukrajině. Druhou představuje střední východ a Evropa. Úpadek USA už dosáhl takové hladiny, že potřebuje zcela zlikvidovat Evropu jako konkurenta a přeměnit ji na nemohoucí provincii, která bude svého vládce dotovat. Proto dochází ke zničení států středního východu a zaplavení Evropy immigranty. Zdá se ale, že postupně selhává předpoklad, že evropské obyvatelsto bode reagovat pasivitou. V mediální válce došlo ke značnému posuvu ve prospěch Putina a příčina evropských potíží s imigrací je stále křiklavější.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne toto si myslim aj ja ... ziadne extra taktizovanie... toto je predovsetkym hospodarska vojna (pre tych pri valove) ... vsetko ostatne ( buducnost zapadnej civilizacie ci bielej rasy ako takej)sa odlozi na neurcito... oni potrebuju masu zmetenych pokornych tupcov produkujucich dane dane dane...otazne je ci to stihnu kym sa hodnota toho ich papieru nestrati vo vire vyprodukovanom utekajucou inflaciou..

      Odstrániť
  3. Nno, dosť tendenčná úvaha, Mordechaj. Keď je Putin takým vynikajúcim plánovačom, prečo potom dopustil také dlhé bašovanie tých kyjevských darebákov, ktorých sám označuješ za podlých, zbabelých a hlúpych. Musel predsa vedieť, že raz to tam praskne, najmä, keď musel tiež vedieť, že veľká časť Ukrajincov Moskve (aj) historicky nie je príliš naklonená. Ktovie prečo, ehm. Dokonca Janukovičovu prezidentskú kampaň osobne podporoval. Darmo tu vypisuješ o amerických zákulisných ťahoch, keby nálady Ukrajincov objektívne neboli také, aké boli a sú, nik zo západu by si tam ani neškrtol. Mám pocit, že majster dačo veľmi zle odhadol. A čo povieš na to, že v poslednom čase RU-USA obchody vzrástli o cca. 20 % ? Hm, na až také veľké nepriateľstvo medzi nimi to nevyzerá...Inak si myslím, že silná Európa nie je ani v záujme Ruska, no a z toho môžu rezultovať aj iné úvahy o dôvodoch potiaží EÚ, ak mi rozumieš.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, hádam si si pri svojej jasnozrivosti mohol všimnúť, ako sa volá autor.

      Odstrániť
    2. Myslím si ze v zaujme ruska je silna európa a to vo vela zaujmoch .

      Odstrániť
  4. A ešte voľačo: A aké bonusy by nám plynuli, pokiaľ by sme sa primkli k Rusom ? Pokiaľ viem, prírodné bohatstvo nedávajú nikomu zadarmo, Slovanská vzájomnosť aj, a najmä v podmienkach kapitalizmu je chyméra (lebo ak by niekomu ušlo, tak aj v Rusku je kapitalizmus, síce tiež taký štátny, ako u nás, ale socík to každopádne nie je), rozdiely medzi movitými a chudobnými tiež značné, suverenita malých štátov tiež obmedzená. Navyše osobne som žiadnu pozvánku do eurázijského spolku nezaznamenal, lebo tú podprahovú a celkom jednoznačnú masáž od rôznych subjektov (honelníkov typu Ján Čarnogurský a spol.) za pozvánku nemožno považovať. Takže aká by bola úloha Slovenska v takomto zoskupení ? Myslím, že v prvom rade by išlo o vylepšovanie ruského sebavedomia v rámci znovuzískavania stratených satelitov.

    Inak kvitujem, že si zverejnil aj opozičnú reakciu (vyššie), aj keď s rizikom, že ma tu možno zadupú.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zacnem odzadu k Tvojmu prispevku. Nikto Ťa tu nebude dupať. Mas svoj nazor a svoj zivotny postoj. Svet je zlozitejsi ako si ho predstavuju liberalni demokrati milujuci USA, ktori su presvedceni, ze ich nazor podporuje dobro a ti, co zaujimaju proruske postoje su zli a inklinuju k diktature. To je filozofia otroka, ktory si hlada dobreho pana a kruti chvostom nad vsetkymi hodnotami, ktore zdieľa jeho pan. Taki ludia pri zmene rezimu vzdy preskocia na druhu stranu, od ktorej ocakavaju vyhody a zradia svojich priatelov a narod. Urobili to mnohi v roku 1989, ale aj v roku 1968, 1948, 1938, 1789 ... Cely moj blog ironizuje vsetkych, ktori menia kabaty alebo obhajuju svoj zivotny postoj ako jediny spravny, vedecky, inteligentny, slusny atď.. Je to pritiahnuty priklad, ale ak by zmizlo USA a Europa, vsetci terajsi liberalni demokrati by si nevedeli vynachvalit, aky uzasny je trebars cinsky kapitalizmus alebo nebodaj ISIL, aj s ich drobnymi nedostatkami a popravami skorumpovanych cinskych stranikov alebo nepriatelov moslimskeho statu. V Carnogurskeho postoji, ergo "rusofilstve", nevidim tuzbu profitovat z primknutia sa k Rusku. Skor konstatuje, ze s Ruskom by Slovensko bolo slobodnejsie a samostatnejsie ako slepy poslusny clen EU, NATO a "bezvyhradny priatel" USA. Carnogurskeho rodina videla zrejme aj v Slovenskom state lepsiu alternativu slobody ako zivot v nejakom nemeckom protektorate. Za socializmu Carnogursky rovnako kritizoval slepe primknutie sa k sovietskemu Rusku, ktore mnohi terajsi obdivovatelia USA povazovali za svoj vzor a oazu spravodlivosti. Preboha! Ake bonusy spominas vo svojom komentari? Sloboda a laska su kategorie, ktore su bonusy sami osebe. Co ocakavas od svojho okolia a sveta? Uniformitu? Pozri sa uprimne do svojho srdca: "Nemyslis si, ze svet by bol krajsi, keby nebolo nabozenskych fanatikov, extremistov, hnedych, nacionalistov..., podla Tvojich kriterii?" Myslis si, ze svetu skodi rozmanitost myslienok, ale rozmanitost LGBT je fajn? Prekvapuje ma, ze ti, co hovoria o slobode a demokracii, politicku a narodnu rozmanitost popieraju a bojuju proti inym zivotnym postojom. Vsetci by mali rozmyslat jednotne vedecky? Podla toho, co sa momentalne povazuje za vedecke? Lebo aj komunisti hovorili o vedeckom svetonazore.
      P.S.: Mimochodom, nie som obdivovatelom Carnogurskeho. Ty si ma na neho naviedol ako na nehodneho zleho cloveka a ja som sa len zamyslal nad jeho moznymi motivmi myslenia a konania. S respektom aj k jeho slobodnemu pravu na nazor.

      Odstrániť
    2. Iba komentár k článku - tí hladní Ukrajinci nepotiahnu na Rusko, ale na EU, lebo budú očakávať, že tam pečené holuby .....

      Odstrániť
    3. No vieš, bodaj by sa nepreskakovalo (1989), keď sme tu mali toho všetkého, vrátane Rusov už plné zuby, a úmerne tomu panovala aj veľká túžba ponoriť sa konečne po uši do tej živej vody zázrakov západu. Dosť o tom vypovedá ten niekdajší niekoľkokilometrový rad pred hraničným priechodom Berg, aj keď skóre toho nájazdu jednoznačnejšie vyznelo v prospech viedenských obchodníkov, keďže sa konečne zbavili všetkých svojich ležiakov, aj v kategórii bóvl. Ale raz ten dotyk musel prísť...

      Nie som ale žiaden zaslepený milovník USA, najmä nie po druhom irackom extempore, no uprostred až histerického antiamerikanizmu si kvôli objektivite občas treba pripomenúť, čo spravilo z húfov prisťahovalcov útvar schopný vo zvýšenej miere uspokojovať potreby svojich občanov, a to aj v období, keď sa ešte opierali o domáce zdroje. Ktovie prečo taký Banič, Stodola, a húfy zo Slovenska práve tam hľadli svoje šťastie, a nie v ideológiami presýtenej Európe, alebo v byzantýnskom šere ponorenom Rusku. Tam by asi boli bývali iné šance, pokiaľ by Peter Veľký stihol dokončiť dielo modernizácie. A prečo tajiť, započal to po starostlivom štúdiu Západu. S odpustením, že tentokrát s veľkým Z.

      Suma sumárum, súc poučený/í históriou, aj keď Ruskému národu prajem to najlepšie, istý skepticizmus ale aj pragmatizmus mi bráni, aby som plne podľahol tomu nie celkom presvedčivo vyargumentovanému vábeniu. Čo narobím, mňa emotívny prístup až tak neelektrizuje, aj keď prehlasujem, že nie som rusofób. A keď fób, tak skôr kremlofób, pri ich trochu úskočnom vedení agendy.

      Odstrániť
    4. velmo dobre ... aj debatka ... vdaka

      Odstrániť
    5. Byl jsem 10.2.2016 v knihkupectví v Ostravě na přednášce exprezidenta V.Klause o STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ s.r.o. a musím říci, že to bylo poprvé kdy jsem s ním souhlasil!!! Pranýřoval tam masový exodus imigrantů jako harakiri Evropy. Odsoudil za přijímání uprchlíků evropské "elity" a masovou migraci hodnotil jako zástupný problém,ale velmi se hodící centralismu EU. Imigranti přijali signály a propagandu EU napsanou v USA kde se jim Evropa nabízí výzvami frau Merkel a Junckera,že Evropa je pro ně sociální ráj kde jsou pro ně už připraveny sociální dávky,které jsou už větší než u majoritní společnosti!!! Loutkovodič za velkozu louží se neustále snaží poštvat Evropu proti Rusku,aba se navzájem oslabily a zničily,což by bylo velmi výhodné pro hegemonistické cíle USA ve světě. USA nemají žádné trvalé přátelé a nebo nepřátelé,ale mají jen své sobecké a zločinné zájmy!!! Ano,pochod migrantů vyvolala Evropa sama,resp. ti,kteří se ve své do nebe volající nepokoře za Evropu vydávají a kteří si nárokují,že ji reprezentují. Západní pokus o vývoz demokracie na Blízký a Střední východ evidentně zkrachoval. Důkazem je to,že se dnes otevřeně hovoří o potřebě překreslení politické mapy regionů dle náboženského klíče,což určitě není chtěným produktem Západem předpokladaného "vítězství" demokracie a lidských práv v arabském světě. Politici EU žádné řešení těchto problému s uprchlíky nemají a jen slepě a tupě poslouchají masaje za velkou louží jako nemyslící a tupé ovce!!! Evropa a EU si vytvořily - svou vlastní vinou, i když nejvíce vinou kolaborantských a protilidových politiků a atmosféru určujících médií a zkorumpovaných veřejných celebrit než vinou obyčejných občanů - velký problém. Pro země a regiony, odkud se emigruje žádný nový problém nevznikne a ten exodus jen podvazuje možnosti jejího pozitivního vývoje. Názor občanů od elit EU a USA je opačný!!!

      Odstrániť
  5. REPORTÁŽ Bývalý český prezident Václav Klaus opět nezklamal své příznivce, ale ani své zaryté odpůrce. Na besedě s autogramiádou ke knížce Václava Junka „Nápravník zažitých nepravd (o Václavu Klausovi)“, která se uskutečnila ve čtvrtek 3. září v ostravském Knihcentru, se blýskl řadou pozoruhodných výroků, ale především tvrdých, kritických prohlášení na adresu Evropské unie, USA i české vlády za nezvládnutou uprchlickou krizi.
    Klaus v ráži na autogramiádě: Odsekl dotaz ČT na prezidentskou kandidaturu, potupil vědce za petici a hodně tvrdě se vypořádal i s imigranty
    Foto: Jan Štěpán
    Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus na besedě v Ostravě

    Na počátku besedy vysvětlovali Klaus i přítomný autor knihy Václav Junek, jak se k napsání díla vůbec dostali. Nedávný český prezident k tomu řekl, že ho především zaujala Junkova publikace o svém předchůdci z doby protektorátu, československém prezidentovi Emilu Háchovi. Klaus také v úvodu svého vystoupení nepotvrdil ani nevyvrátil spekulace z mnoha českých médií o tom, jestli se pomalu nepřipravuje na svou další prezidentskou kandidaturu. „Redaktorka České televize se mne při mém příjezdu zeptala, zda budu kandidovat v roce 2018, jako kdyby teď nebyla jiná aktuální témata, která veřejnost zajímají daleko více. Čekal jsem otázky na dominantní problém současnosti pro nás i celou Evropu, což je určitě migrační krize. Proto jsem odmítl na tento dotaz odpovědět,“ konstatoval známý ekonom a politik.
    Klaus: „Vláda i parlament jsou absolutně nečinné.“

    K aktuální situaci také zmínil: „Nicméně musím říct, že mne v současné době hodně lidí motivuje a zasílá mi maily, abychom něco udělali se současnou situací, kdy vláda i parlament jsou absolutně nečinné. A kdy nás dokonce i naše vědecká reprezentace peticí vybídla, ať si uprchlíky nakvartýrujeme domů. Tak bychom mohli proti tomu napsat nějakou antipetici. Co říkáte?“ apeloval Klaus na návštěvníky besedy.

    Spíkr celé akce a ředitel ostravského Knihcentra Petr Michálek pak odstartoval svým prvním dotazem, právě k emigračnímu exodu, emočně vypjatou rozpravu.
    Václav Klaus: Krizi vyvolaly Spojené státy a západní Evropa

    Někteří z diskutujících upozornili bývalého prezidenta na fakt, že určité země si uprchlíky vysloveně žádají a že také není dnes možné všechny emigranty poslat rychle nazpět. Další dotazy potom padaly na vlastní příčinu tak rozsáhlé krize. „Kdyby nebyly válečné konflikty v Iráku, Sýrii, Libyi a Afghánistanu, které způsobily USA a některé západoevropské státy, tato obrovská migrační vlna by se nikdy nespustila. Evropské země pak měly reagovat tak, že žádné uprchlíky neměly na svá území vpustit. Migrace není žádné samozřejmé lidské právo nikde na světě, to je naprosto fatální omyl a pokud ho bude Evropa šířit, páchá sebevraždu. Jak je z televizních záběrů vidět, v mnoha případech se nejedná o žádné chudáky z míst bojů, ale mladíky v džínových bundičkách s mobily a iPady,“ reagoval na podobné otázky Václav Klaus s tím, že když při své inauguraci v roce 2003 nesouhlasil s americkou invazí do Iráku, velmi ochladly vztahy mezi ním a vládou USA.
    Autor Klausova životopisu: „Míra zrady Evropy sama na sobě nemá nyní obdoby.“

    Tento názor pak podpořil i autor jeho životopisu Václav Junek: „Ta míra zrady Evropy sama na sobě nemá nyní obdoby. Dříve jsme se spolu dokázali domluvit a ubránili jsme se Čingischánovi, Arabům i Turkům. Dnes neexistuje racionální síla, která by v Evropě chránila míru úrovně života, k níž jsme se dopracovali, a již si zasloužíme. Je to totální selhání evropských politických špiček,“ prohlásil publicista Junek a ještě dodal: „Jestli nezačnou zas platit zákony, tak se dočkáme něčeho, co si ani nedovedeme představit. V roce 1938 postavilo tehdejší Československo na svou obranu 52 divizí. Dnes se handrkujeme o nasazení 1800 vojáků.“

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hm, mám dojem, že Klaus nehrá celkom čistú hru. Politika, ktorého vyhlásenia sú viac emotívne, ako analytické, žiaľ treba pokladať za populistu. Inak by sa neznižoval k prvoplánovým mantrám, že však to Spojené štáty a EÚ...Keby si trochu zalistoval v celkom čerstvej histórii, tak medzi príčinami utečeneckých pohybov by iste naďabil aj na pojem Arabská jar, ktorá prevrátila hore nohami celý arabský svet. Áno, v pozadí možno bola aj manipulácia, tzv. vývoz demokracie. No treba vidieť aj to, že medzi hlavnými, a trúfam si povedať, že aj objektívnymi príčinami bola aj nespokojnosť s "oligarchami" a so stavom sociálnej spravodlivosti, ako aj evidentne existujúcej vrstvy snažiacej sa o modernizáciu/demokratizáciu islamských štátov. Že sa to zvrhlo ? A ktorá doterajšia revolúcia sa zatiaľ nezvrhla, keď všetky fľaše s džinmi sú odzátkované ?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nádherný článok, dávam jednotku s hviezdičkou.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Letmý pohľad na emigračné štatistiky hovorí:. Rok 2013 - prosper, žiadne sankcie, ropa cez 100 dolčov. Výsledok? : mínus 10 miliónov 800 tisíc Rusov

    http://i.imgur.com/aG7zFEz.png

    Zdroj:
    http://www.migrationpolicy.org/programs/data-hub/charts/immigrant-and-emigrant-populations-country

    Hneď na 3ťom mieste za Indiou a Mexicom. Hm, tomu sa hovorí "radosť žiť v tej krajine"....Kde asi všetci tí ruskí občania odišli.....???

    ďalšia vec: Oscilovanie meny podľa ceny ropy:
    http://hnonline.sk/sites/default/files/styles/600xauto/public/images/article/201508/graf1_4.jpg?itok=uNlNS9KL

    Proste Ruský rubeľ je obyčajná "petro mena" a Rusko jedna veľká benzín pumpa. Vzhľadom k týmto FAKTOM sa neoplatí vyjadrovať ku zbytku blúznenia, ktoré tu autor si dal prácu pre-publikovať /asi dostal nejaké ruble, lebo to už robí od kedy ruské tanky prekročili hranice ukrajiny/. Keďže sa blížime ku klasickému ruskému bankrotu, ako tomu bolo aj od roku 1986. Stačí cenu ropu držať na 45 dolároch, a Rusko sa ekonomický položí ako domček z karát.

    Nechápem 2 veci:
    Prečo tak Rusko chce uzurpovať na UA, keď ju ekonomicky úplne podojil
    Prečo Rusko 25 rokov po bankrote komunizmu nediverzifikovalo svoje zdroje /keď je to taká veľmoc, plná chytrých ľudí..../.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Očúvaj ANONYMOUS! čítal si dakedy Mordechaja Kapustu z Horehronia? Zrejme nie! Ale na tom nezáleží! Mordechaj je mimoriadne zdatný Slovenský historik, ktorý sa svojským pohĺadom postavil voči akademikom zo SAV, vymedzil sa a má absolútnu pravdu!!! Aj tento článok čosi hovorí o jeho prehľade a jeho úvahy sú mimoriadne trefné! Pán Mordechaj, sledujem Vás už roky, a hádam dakedy do Vašej krčmičky dôjdem na váš zlet. Bude mi cťou, aj potešením!!! :-)))

      Odstrániť
    2. Anonymus z 9.9.mas to v tej hlavicke dost popletene nepozeraj tolko tie zidovske tv prospeje ti to

      Odstrániť
  9. Ak máte na mysli Titanic po potopení, tak s vami súhlasím. Náš pan predseda Ing. L. Balvín je moderný novodobý Sokrates. Poukazuje na fakt, že za 3 generácie, najmä za posledených 25 rokov feministky oboch pohlaví tak zdegenerovali potomstvo, že už nie je ani schopné pochopiť, že pôvodné obyvateľstvo je feministickou LGBTI degeneratívnou politikou USA neschopné pochopiť o čom píšem. A už vôbec nie evolučného rozvoja v Európe.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. 17 ‚Čo sa týka týchto mohutných zvierat, pretože sú štyri, sú štyria králi, ktorí povstanú zo zeme. 18 Ale kráľovstvo dostanú svätí Najvyššieho a prevezmú kráľovstvo do vlastníctva na neurčitý čas, až na neurčitý čas neurčitých čias.‘ 19 Potom som zatúžil presvedčiť sa o tom štvrtom zvierati, ktoré bolo odlišné od všetkých ostatných, mimoriadne strašné, ktorého zuby boli železné a ktorého pazúry boli medené, ktoré hltalo [a] drvilo a ktoré zašľapávalo nohami i to, čo zostalo; 20 a o desiatich rohoch, ktoré malo na hlave, a o tom inom [rohu], ktorý povstal a pred ktorým tri padli, áno o rohu, ktorý mal oči a ústa, ktoré hovorili velikášske veci, a svojím zjavom bol väčší ako jeho druhovia. 21 Pozeral som sa ďalej, keď práve ten roh viedol vojnu proti svätým a získaval nad nimi prevahu, 22 až prišiel Pradávny dní a bol vynesený súd v prospech svätých Najvyššieho a prišiel ten určitý čas, keď svätí sami prevzali kráľovstvo do vlastníctva.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. četl jsem zde poprvé ,děkuji autorovi a diskutujícím za slušné,věcné příspěvky.
    Se zájmem poslouchám na YU svobodný vysílač Plzeň s panem Hlávkou a panem Doležalem,ve kterém jsou i živé vstupy volajících posluchačů...kdo nezná zkuste....

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Celkem dobře zvladnuta logicka úvaha. Dekuji

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ty jsi idiot, hlupák nebo komunista?
    Ono se to nevylučuje.

    OdpovedaťOdstrániť